Historische uitspraak over landrechten inheemsen in Canada

Het Canadese Hooggerechtshof besliste vorige week dat de inheemse Tsilhqot’in de rechtmatige eigenaars zijn van 1700 vierkante kilometer land in de westelijke provincie British Columbia (BC). Verwacht wordt dat de uitspraak een belangrijk precedent stelt in Canada.

  • Duane Conlon (cc BY-SA 2.0) Duane Conlon (cc BY-SA 2.0)

In 1983 kende de regering van British Colombia een concessie toe voor commerciële houtkap in het territorium van de Tsilhqot’in. De gemeenschap ging toen in beroep tegen die beslissing. De Tsilhqot’in argumenteerden dat ze traditioneel de rechten bezaten op de gronden. Na een juridisch gevecht van meer dan dertig jaar haalden de inheemsen uiteindelijk hun slag thuis.

“Volgens onze eigen wetten en kennis bestaat er geen twijfel over dat dit onze gronden zijn”, zegt Tsilhqot’in –chef Joe Alphonse in een officiële reactie. “Er komt nu een einde aan de ontkenning van onze rechten. (…) Deze beslissing zal de broodnodige zekerheid brengen voor inheemse volkeren in Canada, de regering en de industrie. Deze zaak gaat over het terugwinnen van onze onafhankelijkheid – om ons eigen land te kunnen besturen en de natuurlijke hulpbronnen ervan te gebruiken”.

Volgens de Tsilhqot’in is de beslissing van het Hooggerechtshof een “positieve stap vooruit richting verzoening tussen de regering en inheemsen”.

Recht op raadpleging

De beslissing zal grote gevolgen hebben, schrijft The Economist. Het Hooggerechtshof maakte immers duidelijk dat de voorafgaande toestemming van inheemse volkeren, over grote projecten op hun territorium, overheden en bedrijven heel wat juridische last kan besparen. Vooral in British Colombia zelf kan de uitspraak een belangrijk precedent vormen, en projecten zoals de Northern Gateway-oliepijplijn op de helling zetten.

De inheemse volkeren van Canada worden vertegenwoordigd door de Assembly of First Nations (AFN). “Het Hooggerechtshof heeft een duidelijke boodschap gestuurd: het koningshuis moet de landtitels van inheemsen serieus nemen en zich eervol verzoenen met First Nations”, zegt Ghislain Picard, de woordvoerder van AFN. “Deze beslissing zal de geschiedenis ingaan als een van de meest belangrijke en verreikende ooit van het Canadese Hooggerechtshof.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.