Hiv en tbc vormen vaker tandem dan gedacht

Nieuws

Hiv en tbc vormen vaker tandem dan gedacht

Ben Case

25 maart 2009

De dodelijke combinatie hiv en tuberculose komt bijna twee keer vaker voor dan tot nog toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Tuberculose is de grootste doodsoorzaak onder hiv-patiënten, maar toch wordt wereldwijd amper 2 procent van de nieuwe hiv-dragers ook op tbc getest. Uit het WHO-rapport blijkt dat een kwart van de tbc-overlijdens te maken hebben met hiv, het dubbele van wat tot nu toe werd aangenomen.
Volgens Dr. Carol Hamilton, voorzitter van het Infectious Diseases Centre for Global Health Policy and Advocacy en professor Geneeskunde aan de Duke University, wordt tbc zo goed als altijd binnen de zes maanden fataal voor hiv-dragers die geen behandeling krijgen. Hoewel tuberculose in de meeste gevallen te genezen is, eiste de ziekte in 2007 volgens de WHO 1,77 miljoen mensenlevens, van wie 456.000 hiv-patiënten.
Tegelijk met het WHO-rapport publiceren ook verschillende pressiegroepen een gemeenschappelijk rapport waarin ze aandacht vragen voor de ernst van infectie met hiv en tbc samen. “Het samenvallen van de twee epidemiën is erger dan we dachten”, zegt Joanne Carter van het RESULTS Educational Fund, dat het gemeenschappelijke rapport publiceerde. “Het punt is dat grote donoren niet voldoende aandacht hebben voor het probleem.”
Het rapport wijst er bijvoorbeeld op dat grote spelers zoals het President’s Emergency Plan For AIDS Relief (PEPFAR), het World Bank Multi-Country AIDS Programme (MAP) en het Global Fund wel stuk voor stuk toegeven dat co-infectie van tbc en hiv een prioriteit is, maar dat die prioriteit in de praktijk te weinig middelen en aandacht krijgt.
Volgens RESULTS is er dringend nood aan preventie van tbc, behandeling en vooral opleiding. “Tuberculose is een besmettelijke longziekte die al meer dan honderd jaar gekend is, en die al meer dan vijftig jaar te genezen is, maar er waren in 2007 toch meer gevallen dan in 2006”, zegt Dr. Hamilton.
Met het juiste diagnosemateriaal is tbc snel op te sporen, maar de ziekte treft vooral bewoners van de armste regio’s die geen toegang hebben tot die apparatuur. Precies die gebieden worden ook het zwaarst getroffen door hiv. In landen met een hoge hiv-besmettingsgraad heeft 80 procent van de tuberculosepatiënten ook hiv.

Crisis

“De geneesmiddelen tegen tuberculose worden zwakker, omdat de ziekte manieren vindt om ze te omzeilen”, zegt Hamilton. “Er is Amerikaans leiderschap nodig in het steunen van programma’s en onderzoek.”
Maar het lijkt met de huidige crisis waarschijnlijker dat er gesnoeid zal worden in die programma’s. “We zijn allemaal benieuwd naar de details, maar we zijn hoe dan ook bezorgd”, zegt Carter over de toekomstige financiering. De voorbije tien jaar is de steun voor het Centre for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse agentschap dat verantwoordelijk is voor de strijd tegen tbc, stelselmatige teruggeschroefd.
Maar er zijn landen die wel focussen op de link tussen hiv en tbc. Kenia bijvoorbeeld is erin geslaagd voor ongeveer 80 procent van de tbc-patiënten in een hiv-test te voorzien. Het land heeft ook in hiv-ziekenhuizen maatregelen genomen om de verspreiding van tuberculose tegen te gaan.
Het rapport van RESULT roept om meer geld te voorzien voor de campagne tegen co-infectie. “Mensen moeten begrijpen dat hiv de grootste risicofactor is voor tuberculosepatiënten, en vise versa”, benadrukt Dr. Richard Chaisson, directeur van het Johns Hopkins Centre for Tuberculosis Research. “Wat we moeten vermijden, zijn scenario’s waar mensen gediagnosticeerd worden met hiv en het overleven maar vervolgens sterven aan tbc”, zegt Carter.