Hiv verspreidt zich sneller wanneer oorlog dreigt

Nieuws

Hiv verspreidt zich sneller wanneer oorlog dreigt

Hiv verspreidt zich sneller wanneer oorlog dreigt
Hiv verspreidt zich sneller wanneer oorlog dreigt

IPS

16 november 2015

Hiv verspreidt zich sneller in de periode net voor een gewapend conflict. Onderzoek in zesendertig Afrikaanse landen heeft dat uitgewezen.

In de jaren net voor een gewapend conflict uitbreekt, stijgt het aantal nieuwe hiv-infecties aanzienlijk, stelden onderzoekers van de Amerikaanse Brown-universiteit vast.

Ze analyseerden hiv-statistieken voor de periode 1990-2012 in zesendertig landen ten zuiden van de Sahara. Ze gingen het verband na met gewapende conflicten in die periode. Het is de eerste maal dat die link op zo’n groot schaal is onderzocht; vorige onderzoeken waren te beperkt, waardoor de resultaten elkaar soms tegenspraken.

2,1 infecties per 1000 inwoners meer

In de vijf jaar voor een conflict waarbij minstens vijfentwintig mensen omkomen, neemt het aantal hiv-infecties toe met 2,1 per 1000 inwoners (in vergelijking met vredestijd). ‘Het impliceert dat er in die jaren iets gaande is in maatschappij, politiek en gezondheidszorg dat bevorderlijk is voor de verspreiding van hiv’, zegt hoofdauteur Brady Bennett.

De onderzoekers pleiten ervoor dringend te achterhalen wat de stijging precies bevordert.

De link is zeer duidelijk in Burundi, Eritrea, Nigeria en Oeganda. Die kenden allemaal een hiv-piek in de jaren voor daar een oorlog uitbrak.

De onderzoekers pleiten ervoor dringend te achterhalen wat de stijging van hiv-infecties in zo’n situatie precies bevordert zodat men tijdig de juiste maatregelen kan nemen en de verspreiding kan tegengaan.

Tijdens een gewapend conflict neemt het aantal hiv-infecties met 0,07 (per 1000 inwoners) af in vergelijking met vredestijd. Naarmate conflicten bloediger worden, daalt het aantal infecties nog meer. Mogelijk komt dat doordat het dan moeilijker is om juiste gegevens te verzamelen; veel nieuwe hiv-infecties zouden daardoor onder de radar blijven.

De studie verscheen in de vakpublicatie Plos One.