Hondurese president onder druk na moord op zeven journalisten

Nieuws

Hondurese president onder druk na moord op zeven journalisten

Thelma Mejía

02 mei 2010

De Hondurese president Porfirio Lobo staat onder toenemende binnen- en buitenlandse druk nadat in minder dan twee maanden zeven journalisten zijn vermoord. Lobo wil de hulp van de Colombiaanse en Amerikaanse politie inroepen. Eerstdaags arriveert ook een delegatie van de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie.

Alle zeven de journalisten werden doodgeschoten door een onbekende die van op een motorfiets telkens meer dan tien schoten afvuurde. De manier van werken doet de politie en het Observatorium voor Geweld, een initiatief van het VN-Ontwikkelingsprogramma en de Nationale Autonome Universiteit van Honduras, sterk denken aan huurmoordenaars.
Vijf journalisten waren bezig met een onderzoek naar drugshandel. Maar de politie heeft nog geen informatie vrijgegeven over de mogelijke motieven voor de moorden.
Lobo, die woensdag terugkeerde van een reis naar de Verenigde Staten, zegt dat hij de hulp van het FBI wil inroepen. Ook van de politie in Colombia hoopt hij hulp te krijgen. Colombia is al jaren een van de gevaarlijkste plaatsen ter wereld om aan journalistiek te doen.
In de tweede week van mei komt een missie van de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie naar Honduras. De commissie, een instelling van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), gaat ook de klachten over intimidatie onderzoeken van leden van de Nationaal Front van Volksverzet, de organisatie die het protest tegen de staatsgreep van 28 juni 2009 aanvoerde. Bij die staatsgreep werd ex-president Manuel Zelaya aan de deur gezet.
Bij het laatste jaarrapport van de Inter-Amerikaanse Commissie kwam Honduras voor het eerst terecht op de lijst van de landen die de mensenrechten schenden, samen met Colombia, Cuba, Haïti en Venezuela.