‘Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar’

Honger in de wereld neemt toe, steun voor hongerbestrijding neemt af

Scott Kelleher/AusAID (CC BY 2.0 DEED)

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) is de grootste organisatie voor de bedeling van humanitaire voedselhulp, en had in 2023 een financieringstekort van 60 procent.

De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. ‘Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar’, zeggen experts.

Door conflicten, klimaatverandering en ongelijkheid lijdt bijna een op de vier mensen op aarde honger, stelt het Hunger Funding Gap Report van ngo Action Against Hunger dat vorige week werd uitgebracht ter gelegenheid van het World Economic Forum in Davos.

Volgens het rapport werd 65 procent van de financieringsaanvragen voor de zeventien meest behoeftige landen niet gehonoreerd - een stijging van 23 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Meer honger, minder budget

Michelle Brown van Action Against Hunger verwacht dat de meeste grote donorlanden hun hulpbudgetten in 2024 zullen verlagen. ‘En dat terwijl het aantal mensen met ernstige honger blijft stijgen. De behoeften zijn dus groter, maar de som die naar humanitaire financiering gaat daalt’, zegt ze.

‘Dat wil ook zeggen dat we de komende jaren mogelijk veel grotere humanitaire behoeften zullen zien, want de veerkracht van mensen om met schokken om te gaan vermindert.’

Volgens het rapport lijden vandaag wereldwijd 783 miljoen mensen - meer dan de bevolking van de EU en de VS samen - honger. Dit is een stijging met 122 miljoen mensen ten opzichte van voor de covidpandemie.

17 landen

De auteurs van het rapport identificeerden 17 landen die in 2022 op het niveau van een crisis of zelfs erger zaten in 2022: Afghanistan, Burundi, Centraal-Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Congo, Guatemala, Haïti, Honduras, Kenia, Libanon, Madagaskar, Malawi, Mozambique, Pakistan, Somalië, Zuid-Soedan, Soedan en Jemen.

Vervolgens analyseerden ze hoe de oproepen vanuit deze landen resulteerden in ontvangen noodhulp in 2023. 

Geen enkele oproep resulteerde in het verkrijgen van het volledige gevraagde budget. Slechts 12 procent kreeg meer dan de helft van het budget dat nodig was om de volledige bevolking te helpen.

Transformatie van voedselsystemen

Reacties op de oproepen van landen gaan verder dan enkel voedselhulp, benadrukt Action Against Hunger.

‘Landbouwsteun en de transformatie van voedselsystemen zijn ook uiterst belangrijk om de wereldwijde hongercrisis aan te pakken.’

‘We hebben multisectorale antwoorden nodig die ook de toegang tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg en schoon water ondersteunen, naast hulp om conflicten te beëindigen, humanitaire toegang te garanderen en klimaatverandering aan te pakken’, legt Brown uit. ‘Landbouwsteun en de transformatie van voedselsystemen zijn ook uiterst belangrijk om de wereldwijde hongercrisis aan te pakken.’

De onderzoekers schatten dat er 8,86 miljard dollar nodig is om honger te voorkomen in de 17 ergst getroffen landen.

Naast deze crises waarschuwt het Wereldvoedselprogramma (WFP) voor een dreigende hongersnood in Gaza, waar ongeveer 2,2 miljoen mensen te kampen hebben met voedselonzekerheid in een uiterst moeilijke situatie als gevolg van het conflict daar. VN-secretaris-generaal Anthony Guterres gebruikte zijn toespraak op het World Economic Forum op woensdag om zijn oproep voor een humanitair staakt-het-vuren te herhalen.

Financieringstekort

Het Wereldvoedselprogramma is de grootste organisatie voor de bedeling van humanitaire voedselhulp, en had in 2023 een financieringstekort van 60 procent. Het WFP zegt dat elke verlaging van de financiering met één procent nog eens 400.000 mensen dichter bij de hongersnood brengt.’

‘Om dit in perspectief te plaatsen: het mondiale bbp bedroeg in 2023 105.000 miljard dollar.’

Zia Mehrabi doet onderzoek naar voedselsystemen, klimaatverandering en landbouwtechnologie aan de Universiteit van British Columbia in Canada. Volgens hem is het beëindigen van honger een haalbaar doel.

‘Je hebt natuurlijke een investering nodig van ongeveer 300 miljard dollar per jaar en daarnaast beleid, landbouwonderzoek, handel, aangepaste infrastructuur, schuldverlichting en sociale bescherming’, zegt hij.

‘Om dit in perspectief te plaatsen: het mondiale bbp bedroeg in 2023 105.000 miljard dollar. Dus hoewel het beëindigen van honger op het eerste gezicht een onoverkomelijke taak lijkt, gaat het om een zeer klein deel, slechts 0,3 procent, van de waarde van de wereldeconomie.’

De kost van huisdieren of wapens

Dit bedrag is ruwweg de omvang van de wereldwijde huisdierenindustrie, of minder dan 15 procent van de wereldwijde militaire uitgaven, voegt Mehrabi eraan toe. “Dit is dus vooral een kwestie van politieke wil.”

Charles Owubah, ceo van Action Against Hunger USA, beaamt dat er een gebrek is aan vastberadenheid om het duurzame ontwikkelingsdoel van de VN, ‘geen honger in 2030’, te halen.

‘Ik prijs het World Economic Forum omdat het honger op de mondiale agenda heeft gehouden’, zegt Owubah. “Nu moeten we ons geweten volgen en meer actie ondernemen eens soortgelijke bijeenkomsten zijn afgelopen.”

Dit artikel is eerder verschenen bij IPS-partner scidev.net.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.