Verband met klimaatverandering en conflicten

Honger in vijf landen ‘alarmerend tot zeer alarmerend’

WFP/USAID (CC BY-NC 2.0)

Vijf landen wereldwijd kampen met alarmerende tot zeer alarmerende voedselproblemen. Het gaat om Tsjaad, Madagaskar, Jemen, Zambia en de Centraal Afrikaanse Republiek, blijkt uit de laatste Global Hunger Index (GHI).

De GHI, die 117 landen rangschikt op basis van data over ondervoeding, groeiachterstand en kindersterfte, wijst op het verband tussen deze problemen en oorlog en kwetsbaarheid voor klimaatverandering.

De vijf landen waar de situatie alarmerend en zeer alarmerend is, behoren tot een groep van 47 landen waar honger een ernstig probleem is, constateert de GHI.

Klimaatverandering

De voedselproductie en voedselzekerheid worden gehinderd door gewelddadige conflicten en extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatverandering.

Het rapport verscheen aan de vooravond van Wereldvoedseldag op 16 oktober. De auteurs constateren dat wereldwijd in de afgelopen twintig jaar vooruitgang is geboekt in de strijd tegen honger. Tegelijkertijd is er reden tot zorg, want het aantal ondervoede mensen stijgt en veel landen zijn in gewelddadige conflicten verwikkeld.

Daarnaast worden de voedselproductie en voedselzekerheid gehinderd door extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatverandering. “Er is vindingrijkheid, toewijding, volharding nodig om nulhonger te bereiken en tegelijkertijd moeten we de ongekende uitdaging van de klimaatverandering het hoofd bieden”, staat in het rapport.

Voor niet alle landen kon een volledige score berekend worden, omdat er gegevens ontbraken. In negen van die landen zijn echter wel ondervoedingsproblemen, zeggen Concern Worldwide en Welthungerhilfe, de opstellers van de index. Het gaat om Burundi, de Democratische Republiek Congo, Eritrea, Libië, Papoea-Nieuw-Guinea, Somalië, Zuid-Soedan, en Syrië.

Klimaatakkoord

De auteurs pleiten voor investeringen in kwetsbare gemeenschappen in het Zuiden, zoals kleine boeren, om de voedselzekerheid te verbeteren. Het gaat dan onder meer om diversifiëring van de landbouwproductie, betere toegang voor boeren tot diensten en markten en het creëren van niet-agrarische banen op het platteland.

Daarnaast doen ze de aanbeveling om te investeren in rampenpreventie en risicovermindering, vooral in gebieden die kwetsbaar zijn voor extreme weersomstandigheden. Ze pleiten voor transformatie van productie en consumptie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, en roepen rijke landen op zich te houden aan de afspraken van het Klimaatakkoord van Parijs.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.