Hongersnood dreigt in Nicaragua vanwege El Niño

De voedselzekerheid van Nicaragua, het tweede armste land van Latijns-Amerika, komt in gevaar door de gevolgen van het klimaatfenomeen El Niño. Wetenschappers en boerenorganisaties luiden de alarmbel.

  • Wikimedia / Neil Palmer (CC BY-SA 2.0) Een Nicaraguaanse landbouwer aan het werk op zijn akker. El Niño bedreigt de voedselzekerheid in het land. Wikimedia / Neil Palmer (CC BY-SA 2.0)

El Niño doet zich voor wanneer de temperatuur van het oppervlaktewater in de oostelijke en centrale zones voor de Stille Oceaankust ter hoogte van de evenaar stijgt, en op die manier weerpatronen in de hele wereld verandert.

In Nicaragua, een van de tien meest kwetsbare landen ter wereld voor klimaatverandering, veroorzaakt het fenomeen cyclische periodes van droogte aan de westelijke Stille Oceaankust en in het centrum van het land – in tegenstelling tot het noorden en de oostelijke Caraïbische kust, waar er dan weer seizoensgebonden overstromingen zijn.

Verloren oogsten

Crescencio Polanco, een bejaarde landbouwer in de plattelandsgemeente Tipitapa, ten noorden van de hoofdstad Managua, is één van de slachtoffers van de droogte. Tevergeefs wachtte hij op de gewoonlijk overvloedige regens van de maanden mei en juni om graangewassen en groenten te zaaien.

Polanco verloor zijn bonenoogst door een gebrek aan regen, maar gaf niet op: hij maakte ongeveer 293 euro schulden om in september opnieuw te kunnen zaaien en de verloren investering van het voorjaar te recupereren.

Maar als de regen opnieuw uitblijft, dreigt een economische catastrofe voor hem en zijn gezin van zeven. “Ik weet niet wat te doen als er geen water komt”, zegt hij. “Voor het zaaien in mei gebruiken we normaal gezien het geld dat de oogst van het vorige jaar opbracht. Maar deze nieuwe lening is een gok: of we verdienen alles terug, of we verliezen alles.”

Net als Polanco zijn ook duizenden andere kleine producenten in Nicaragua afhankelijk van neerslag voor hun oogsten. Het land kende een gemiddelde vermindering van de regenval met 75 procent gedurende de maand mei. Het Nicaraguaans Instituut voor Territoriale Studies (Ineter) waarschuwt dat de regen kan uitblijven tot september. Volgens Ineter is er sprake van een “historische vermindering van de regenval”.

Stijgende voedselprijzen

Sinforiano Cáceres, voorzitter van de Nationale Federatie van Coöperaties, die ongeveer 300 grote boerenassociaties verenigt, waarschuwt voor hongersnood: “We verloren de oogst van de lentecyclus in mei. Als ook de opbrengst van de najaarscyclus, in augustus en september, verloren gaat, zullen we te kampen krijgen met honger en een spiraal van stijgende prijzen voor basisproducten”.

Socioloog Cirilo Otero, voorzitter van het Centrum voor Milieu-initiatieven en –politiek, zegt dat een voedselcrisis een ernstige economische impact zou hebben. Het land is immers nog niet hersteld van de koffieroestplaag, die de voorbije twee jaar koffieplantages overal in Nicaragua en de rest van Centraal-Amerika aantastte.

De regering vormde alvast opvolgingscommissies voor het probleem, en organiseerde verschillende informatieve vergaderingen met landbouwproducenten. Ze wil ook de prijzen van voedsel doen dalen.

Landbouw is goed voor meer dan 60 procent van de export van Nicaragua en 18 procent van het bruto binnenlands product.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.