Valt steun te rijmen met klimaatakkoord van Parijs?

Hooggerechtshof stelt onderzoek in naar Britse steun gasproject in Mozambique

SASOL / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Technici inspecteren een gaspijplijding in Temane, Mozambique

Het Britse Hooggerechtshof gaat de financiële steun onderzoeken die Groot-Brittannië geeft aan een enorm aardgasproject in Mozambique, uitgevoerd door het Franse Total. De stap volgt op de klacht van milieuorganisatie Friends of the Earth dat het project niet te verzoenen is met de Britse klimaatbeloften.

De Britse regering keurde onlangs de beslissing van het exportkredietagentschap (UKEF) goed om zo’n 700 miljoen pond (830 miljoen euro) vrij te maken voor steun aan een gigantisch aardgasproject in het noorden van Mozambique. Zowel het ministerie van Buitenlandse Handel als van Financiën gaven hun fiat voor die beslissing.

116 miljoen ton CO2

Maar die beslissing is helemaal niet in overeenstemming te brengen met de klimaatverplichtingen die Groot-Brittannië heeft binnen het klimaatakkoord van Parijs, zegt milieuorganisatie Friends of the Earth. De klacht van de organisatie is ontvankelijk verklaard en er wordt een onderzoek opgestart.

De lokale bevolking verliest langs de kust van Mozambique nu al woningen, landbouwgrond en visgebieden om plaats te maken voor het project.

Volgens Friends of the Earth zal de constructiefase alleen al de totale uitstoot van Mozambique met 10 procent doen toenemen. En zodra er gas geproduceerd wordt, zal de verbranding daarvan goed zijn voor zo’n 116 miljoen ton CO2-uistoot per jaar - vergelijkbaar met de uitstoot van het totale Europese vliegverkeer. Volgens de organisatie is met die emissies geen rekening gehouden.

Tot overmaat van ramp verliest de lokale bevolking langs de kust van Mozambique nu al woningen, landbouwgrond en visgebieden om plaats te maken voor het project, zegt Friends of the Earth, dat ook het recente geweld in de regio wijt aan het project.

Boris Johnson

‘We zijn verheugd dat het Hooggerechtshof ons toestemming heeft gegeven om de roekeloze beslissing van de Britse regering, om immense financiële steun te verlenen aan een gasproject in Mozambique dat desastreus is voor het klimaat, aan te vechten’, zegt Will Rundle, hoofd van de Juridische dienst bij Friends of the Earth.

‘Hoe kan Boris Johnson verwachten dat de rest van de wereld de stekker uit fossiele brandstoffen trekt, als zijn regering enthousiast steun geeft aan een project dat dezelfde klimaatimpact kan hebben als de gehele EU-luchtvaartsector? De Britse regering zou de uitbouw van een schonere, veiligere toekomst moeten steunen - geen projecten die de klimaatcrisis nog vele jaren zullen blijven aanzwengelen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.