‘Oppositie vogelvrij in Bangladesh’

In Bangladesh zijn sinds 2013 honderden mensen illegaal en vaak in het geheim vastgezet, inclusief activisten van de oppositie. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een vandaag gepubliceerd rapport.

nasir khan (CC BY-SA 2.0)

 

Alleen al in 2016 verdwenen er minstens negentig mensen. In de meeste gevallen verschenen zij enkele weken of maanden na hun geheime detentie voor een rechtbank. HRW stelt echter 21 gevallen te hebben gedocumenteerd van gevangenen die later werden vermoord, en 9 gevallen waarvan geen duidelijkheid is over de afloop.

Tot de negentig gevallen behoren ook drie zonen van prominente politici van de oppositie. Zij werden in augustus vorig jaar opgepakt. Eén van hen werd vrijgelaten na zes maanden geheime detentie, de andere twee zijn nog vermist. In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 48 verdwijningen gerapporteerd.

Weerzinwekkend

‘De verdwijningen zijn goed gedocumenteerd en gerapporteerd. Toch gaat de overheid door met deze weerzinwekkende praktijken, zonder respect voor de rechtsstaat’, zegt Brad Adams, Azië-directeur bij HRW. ‘De Bengalese politie kan naar eigen goeddunken mensen vastzetten, beslissen of ze schuldig zijn of niet en hun straf bepalen, inclusief hun recht op leven.’

Volgens HRW is er ook nog steeds onduidelijkheid over het lot van 19 activisten van de oppositiepartij BNP. Zij werden vlak voor de verkiezingen in 2014 in een periode van twee weken in Dhaka opgepakt.

Zero tolerance

Hoewel de regerende partij Awami League in 2009 beloofde een “zero tolerance-beleid” te zullen voeren ten aanzien van mensenrechtenschendingen, is er nog steeds sprake van standrechtelijke executies en gedwongen verdwijningen, constateert HRW. Sinds 2009 zou het gaan om ongeveer 320 gevallen. Daartoe behoren mensen die verdacht worden van criminele activiteiten en “militant activisme”, maar ook oppositieleden.

HRW eist dat de Bengalese regering deze praktijken onmiddellijk stopt en wil een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen. ‘De familie van de slachtoffers heeft recht op antwoorden en de verantwoordelijken voor deze mensenrechtenschendingen moeten vervolgd worden.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.