Human Rights Watch vraagt Google en Apple op te treden

Saoedische mannen leggen vrouwen aan banden via app

SofieLayla Thal/Pixabay

 

Via Absher, een mobiele app van de Saoedische regering, kunnen mannen voorkomen dat hun vrouw het land verlaat. Human Rights Watch vraagt Google en Apple hiertegen op te treden.

Saoedische mannen kunnen Absher gebruiken om te voorkomen dat hun vrouw het land verlaat zonder toestemming van een mannelijk familielid. Ook werkgevers kunnen er de reis van hun buitenlandse werknemers mee controleren.

Saoedi-Arabië moet onmiddellijk “zijn beperkende en discriminerende reisbeperkingen voor vrouwen en migranten beëindigen”, stelt Human Rights Watch.

Google en Apple

Omdat Google en Apple Absher in hun app-winkel aanbieden, vraagt de mensenrechtenorganisatie de Amerikaanse bedrijven om Saoedi-Arabië publiekelijk op te roepen het mannelijke voogdijstelsel te beëindigen. En ze moeten ook hun servicevoorwaarden bijwerken zodat apps die uitdrukkelijk zijn ontworpen om rechten te schenden, verboden worden.

Saoedische vrouwen hebben hun hele leven een mannelijke voogd, meestal hun vader, echtgenoot, broer of zelfs een zoon. Die moet onder meer toestemming geven om een paspoort aan te vragen, naar het buitenland te reizen, te trouwen of een hogere opleiding te volgen.

Alle reizen bekijken

Via het Absher-portaal van de Saoedische overheid kunnen inwoners een paspoort, identiteitskaart of visum aanvragen, vernieuwen of verlengen. Mannelijke voogden kunnen er alle reizen bekijken die hun vrouwelijke gezinsleden maken, met de landen van bestemming en de reisdatums. 

Op die manier kunnen mannelijke voogden vrouwen hun toestemming weigeren.

De mobiele versie van Absher is via de app-winkels van Google en Apple te downloaden. “De mobiele app Absher is een moderne tool voor een verouderd en repressief systeem van controle over vrouwen”, zegt Rothna Begum van Human Rights Watch. 

Ook voor arbeidsmigranten is Absher een probleem. In Saoedi-Arabië moeten alle arbeidsmigranten een uitreisvergunning van hun werkgever hebben om het land te kunnen verlaten. Via de mobiele app kunnen werkgevers hun werknemers zo’n vergunning weigeren of aangeven wanneer ze moeten terugkeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift