'Syrische vatenbommen zaaien dood en verderf'
Thalif Deen (IPS)
25 februari 2015
De Syrische regering heeft in het afgelopen jaar honderden nieuwe, slecht gerichte luchtaanvallen uitgevoerd, waaronder aanvallen met geïmproviseerde wapens zoals vatenbommen. De aanvallen hebben een verwoestend effect op de bevolking.
Lees hier het rapport van Human Rights Watch
Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een gisteren (dinsdag) verschenen rapport. De strijdende partijen in het al vier jaar durende militaire conflict ‘breken elke belofte die zij gedaan hebben aan de Verenigde Naties’, constateert HRW.
Zowel de Syrische regering als de verschillende rebellengroepen dragen bij aan escalatie van het conflict met luchtaanvallen en artilleriebeschietingen, waardoor het geven van humanitaire hulp gehinderd wordt. Maar het ergste, zegt HRW, is het gebruik van lokaal gefabriceerde vatenbommen.
Videomateriaal van Human Rights Watch over het gebruik van vatenbommen in Syrië.
Schroot
De vatenbommen worden doorgaans gedropt vanuit helikopters.
De vatenbommen zijn volgens HRW zeer explosieve wapens die gemaakt worden door olievaten, gascilinders en watertanks te vullen met explosieven en schroot om de fragmentatie te bevorderen. Ze worden doorgaans gedropt vanuit helikopters.
Op grond van analyses van satellietbeelden identificeerde HRW minstens 450 duidelijk zwaar beschadigde sites in tien steden en dorpen die in handen zijn van rebellengroepen in Daraa en meer dan duizend in Aleppo. Die schade zou zijn aangericht tussen februari vorig jaar en januari van dit jaar.
‘De schade lijkt sterk op schade die wordt veroorzaakt door grote bommen die vanuit de lucht gedropt worden door helikopters, inclusief vatenbommen en conventionele bommen’, stelt HRW. Schade veroorzaakt door raketten of thermobarische bommen is volgens de mensenrechtenorganisatie ook aannemelijk in een aantal gevallen.
China en Rusland
De vijftien leden tellende VN-Veiligheidsraad bevindt zich in een impasse over Syrië. Er is dan ook weinig of geen hoop dat Rusland en China, twee leden met vetorecht, het regime van Bashar al-Assad zullen afvallen, ondanks diverse resoluties.
Nadim Houry, plaatsvervangend directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij HRW, zegt dat de Veiligheidsraad al een jaar lang niets doet om Assad te stoppen. ‘Te midden van gesprekken over een mogelijke tijdelijke stop van de aanvallen op Aleppo, is de vraag of Rusland en China nu eindelijk bereid zijn om de VN-Veiligheidsraad toe te staan sancties op te leggen om het gebruik van vatenbommen te stoppen.’
De VN-Veiligheidsraad zal naar verwachting donderdag bijeenkomen voor de volgende rapportageronde over resolutie 2139 van 22 februari 2014. In die resolutie wordt van alle partijen in het conflict in Syrië geëist te stoppen met het ongerichte gebruik van vatenbommen en andere wapens in bevolkte gebieden.
Het conflict in Syrië heeft in de afgelopen vier jaar het leven gekost aan meer dan 200.000 burgers en leidde tot de grootste vluchtelingencrisis uit de moderne tijd. Het droeg ook bij aan het ontstaan van een omgeving waarin extremistische groepen zoals de Islamitische Staat (IS) floreren.