Hulp heeft Yarmouk nog niet bereikt

Na negen hongerige maanden kunnen de Palestijnse vluchtelingen uit het Syrische Yarmouk eindelijk weer aan voedsel raken. UNWRA, een organisatie van de Verenigde Naties, zet alles in om een nieuwe hongersnood te vermijden. De hulppakketten worden niet geleverd in Yarmouk maar in Yalda, een stad in de buurt.

  • Jordi Bernabeu Farrús/Flickr (CC by 2.0) In 2014 stonden duizenden mensen in de straten van Yarmoek te wachten op de hulpkaravanen die de stad moesten bevoorraden. Jordi Bernabeu Farrús/Flickr (CC by 2.0)

De inwoners van Yarmouk zagen het laatste hulpkonvooi vertrekken in juni 2015. Sindsdien werd alle hulp onmogelijk gemaakt door de rebellengroepen die de regio bezetten. Sinds zaterdag 13 februari konden hulpverleners van UNWRA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, voedselpakketten uitdelen aan 3300 families. Dat verklaart de organisatie in een rapport op haar website. De voedselpakketten werden echter niet uitgedeeld in Yarmouk zelf, maar aan een distributiepunt in Yalda.

Marjolein Wijninckx van Pax Nederland vertelt dat het belangrijk is dat de hulpkonvooien ook Yarmouk bereiken. ‘Hulp wordt nog steeds enkel in naburige steden zoals Yalda geleverd. De moeilijkheid ligt in het verlaten van Yarmouk om de naburige steden te kunnen bereiken. En dat is enorm gevaarlijk aangezien de grenzen streng bewaakt worden.’

Om Yarmouk te kunnen betreden, moet UNWRA onderhandelen met het regime van Assad. De regeringstroepen hebben momenteel de controle over de noordelijke toegang tot de stad.

Van de 200.000 Palestijnen die Yarmouk bevolkten, zouden er nog ongeveer 7000 overblijven. Het was ooit het grootste vluchtoord voor Palestijnen in Syrië. Maar twee jaar geleden zorgden gevechten tussen het Vrije Syrische Leger en het Volksfront voor Bevrijding van Palestina voor een humanitaire ramp in Yarmouk.

Het kamp werd geteisterd door een bekende vijand in oorlogsgebieden: hongersnood. Volgens een rapport van Amnesty Iternational stierven toen bijna 200 mensen door gebrek aan voedsel. De bevolking werd tot het uiterste gedreven. Uit pure noodzaak werden huisdieren en zelfs gras opgegeten. Na negen maanden zonder humanitaire hulp is de situatie in Yarmouk opnieuw schrijnend.

Onderhandelingen lopen spaak

Eind december 2015 waren er onder leiding van de Verenigde Naties onderhandelingen tussen het regime van Assad en de gewapende militietroepen van IS en al Nusra. Het doel was om ervoor te zorgen dat de gewapende rebellen en hun familie Yarmouk konden verlaten. Zij zouden dan ondergebracht worden in naburige gebieden die door hen bezet worden.

Nadat een rebellenleider vermoord werd, vertrokken de bussen die de mensen zouden evacueren leeg terug.

Ook andere gezinnen zouden op die manier toegang krijgen tot veiliger oorden. Zij zouden door het regime van Assad geëvacueerd worden. Tevergeefs, want alle onderhandelingen liepen spaak. Nadat een rebellenleider vermoord werd, vertrokken de bussen die de mensen zouden evacueren leeg terug.

Verschillende rebellengroepen zijn zich gaan moeien in de strijd om de bezetting van Yarmouk. Er wordt onder andere gevochten door al Nusra en IS. Ook is Yarmouk de thuishaven van de gewapende groep Yarmouk Martyrs Brigade.

UNWRA hoopt in de komende week nog eens 3000 families noodhulp te kunnen bieden. Al 50 procent van de gezinnen die ze voor ogen hadden, heeft hulp ontvangen. Naast voedsel en water vraagt de bevolking ook naar dekens en warme kleren die levens kunnen redden met de winter op komst.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.