Hulpverlener maakt vest met ingebouwde hulpkit tegen chemische aanvallen


IPS
11 juni 2018
Poeder om chemische stoffen te absorberen, een pen om jezelf te injecteren na een zenuwgasaanval: een medewerker van Artsen zonder Grenzen heeft een vest ontwikkeld dat hulpverleners meteen voorziet van alle nodige middelen om zichzelf te ontsmetten na een chemische aanval.
Youtube/SciDev.net
Roger Morton is logistiek medewerker van Artsen zonder Grenzen (MSF). Na een missie van zes maanden in Irak kwam hij op het idee voor deze uitvinding.
Veldwerkers stoppen vandaag meestal alle zuiverings- en ontsmettingsmiddelen in een rugzak, vertelt hij. Maar als ze getroffen worden door een chemische aanval, moeten ze alles snel bij de hand hebben en zich hun training herinneren.
Wat er echter vaak gebeurt, is dat de veldwerkers wegvluchten van waar ze mee bezig zijn terwijl hun rugzak nog ergens ligt. ‘Met dit vest hebben ze de spullen altijd bij zich, inclusief de richtlijnen wat ze moeten doen. Er is dus minder om zich te herinneren, en minder wat fout kan lopen’, zegt hij.
Mosterd- en chloorgas
Ook al valt het gebruik van chemische wapens vaak moeilijk te achterhalen, toch zijn er de laatste jaren verschillende aanvallen gerapporteerd in Irak en in Syrië. Mosterd- en chloorgas werden naar grote waarschijnlijk ingezet in een aantal incidenten.
De ‘ontsmettingskit chemische wapens’ is zo ontworpen dat hulpverleners zichzelf kunnen zuiveren in drie stappen.
Chemicaliën neutraliseren
Aan de buitenkant van het vest zijn zaken bevestigd zoals een gasmasker en een EpiPen waarmee veldwerkers zichzelf een ontsmettingsmiddel tegen zenuwgas kunnen injecteren, de eerste en belangrijkste zaken om snel bij de hand te hebben.
In tweede instantie kan worden overgegaan tot de volledige ontsmetting. Hiervoor worden spullen gebruikt die zich aan de binnenkant van het vest bevinden: een lotion die chemicaliën neutraliseert en handschoenen om verdere besmetting te voorkomen. In een van de zakjes zit ook een schaartje om besmeurde kledij van het lichaam af te knippen.
De richtlijnen over de te volgen stappen zijn geprint op het vest zelf.
De laatste stap bestaat erin om opnieuw schone kleding aan te trekken en het afval te deponeren. Daarvoor hebben Morton en zijn team een compartiment ingebouwd ter hoogte van de kraag met reservekledij en met koolstof geactiveerd doek om opnieuw chemicaliën te absorberen en te neutraliseren. Het vest zelf kan tenslotte handig worden samengeknoopt tot een afvalzak waarin alle materialen veilig zitten opgeborgen.
Bron: SciDev.net