Iconische Vespa gaat elektrisch

Vespa lanceert een elektrische versie van zijn iconische scooter. Die moet volgend jaar in de showroom staan, wordt muisstil en krijgt een actieradius van 100 kilometer.

© Piaggio

 

Niet alleen autofabrikanten werken koortsachtig aan de elektrificatie van hun modellen. Ook Piaggio, de Europese marktleider voor tweewielers, komt met een elektrische variant van de wereldberoemde Vespa.

Uiterlijk is de ‘Vespa Elettrica’ nauwelijks te onderscheiden van zijn beroemde voorgangers, maar onder de kap zit een elektrische motor met een capaciteit van 2kW. Dat maakt hem niet alleen schoner, maar ook veel stiller dan de conventionele 50cc-scooter. Net als bij elektrische auto’s zal de motor ook veel sneller accelereren.

Piaggio beseft dat de actieradius van 100 kilometer aanzienlijk minder is dan die van een doorsnee scooter met volle benzinetank, maar denkt toch dat het bereik ruim voldoende is voor de gemiddelde gebruiker in de stad. De batterij laadt in ongeveer vier uur helemaal op aan een normale muurstekker. Voor wie toch meer bereik wil, is er een hybridevariant met een kleine generator.

De Italiaanse fabrikant voelt ongetwijfeld de hete adem in de nek van de erg populaire deelscooters zoals die van het Berlijnse Gogoro. 

Wanneer de Elettrica precies te koop zal zijn in 2018 en hoeveel het model zal kosten, is nog niet bekend.

De Italiaanse fabrikant voelt ongetwijfeld de hete adem in de nek van de erg populaire deelscooters zoals die van het Berlijnse Gogoro. Parijs kent zelfs al twee netwerken: naast de zeshonderd scooters van Gogoro rijden er ook al meer dan 1500 rond van concurrent Cityscoot.

Dat de elektrische deelscooters aan sneltempo nieuwe gebruikers overtuigen, blijkt ook in Antwerpen. Deelsysteem Scooty kondigde er vorige maand aan dat het sneller dan verwacht uitbreidt en 45 scooters toevoegt aan de bestaande 30. Begin volgend jaar moeten er nog eens 150 exemplaren bijkomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.