De impact van klimaatverandering

IJsberen in de val door krimpend zee-ijs

Margo Tanenbaum / Pixabay

 

Steeds meer ijsberen komen in de zomer aan land door het krimpende zee-ijs. Maar de meerderheid blijft op het ijs. Dat baart onderzoekers zorgen.

Vroeger bleven ijsberen in de Beaufortzee, een randzee in de Noordelijke IJszee, het hele jaar door op het ijs. De laatste jaren gaat ongeveer een kwart van deze berenpopulatie aan land tijdens de zomer.  Onderzoekers van USGS Alaska Science Center die de dieren al jaren volgen, hebben dat vastgesteld.

De beslissing om aan land te gaan heeft hoge kosten. ‘We ontdekten dat beren die naar het land verhuisden, gemiddeld meer energie verbruikten in de zomer dan beren die op het terugtrekkende zee-ijs bleven’, zegt onderzoeker Anthony Pagano. 

Walviskarkassen 

Maar die hogere kosten leveren ook iets op. Aan land vinden de dieren walviskarkassen.

IJsberen zijn afhankelijk van het zee-ijs om te kunnen jagen op zeehonden

Dat de grote meerderheid van de populatie nog altijd op het krimpende ijs blijft, baart de onderzoekers zorgen. Ze vrezen dat er een ecologische val ontstaat: de vertrouwde habitat lijkt nog altijd aantrekkelijk, blijven kost minder energie, dus blijven ze, terwijl die habitat wel steeds minder prooien oplevert.

IJsberen zijn afhankelijk van het zee-ijs om te kunnen jagen op zeehonden. Ze kunnen de zeehonden niet achterna zwemmen maar gebruiken het ijs als platform om van daarop hun prooi te verrassen. Vaak blazen ze gaten in het ijs, of breken er doorheen met hun snuit en voorste poten.

Uit eerder onderzoek bleek al dat ijsberen het tegen 2050 met tot zeven minder weken ijs zullen moeten stellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.