IJzermijn bedreigt een van belangrijkste natuurreservaten ter wereld

Nieuws

IJzermijn bedreigt een van belangrijkste natuurreservaten ter wereld

IJzermijn bedreigt een van belangrijkste natuurreservaten ter wereld
IJzermijn bedreigt een van belangrijkste natuurreservaten ter wereld

IPS

11 april 2017

Aan een van de belangrijkste natuurreservaten ter wereld, bij het Chileense Punta Choros, komt voorlopig geen ijzermijn. Maar de plaatselijke vissers durven hun overwinning nog niet te vieren.

De negenhonderd vissers van Punta Choros, een dorpje in de regio Coquimbo, in het noorden van Chili, hebben een belangrijke overwinning geboekt. De regionale overheid heeft het grote mijnbouwproject Dominga tegengehouden omdat het de nabijgelegen natuurreservaten bedreigt.

2,5 miljard dollar

Het gaat om internationaal bijzonder belangrijk natuurgebied. Claudio Ibáñez, gouverneur van Coquimbo, noemt het ‘een van de belangrijkste natuurreservaten ter wereld.’ Liesbeth Van der Meer, directeur van de organisatie Océana Chile, spreekt van ‘een van de 36 hotspots voor biodiversiteit in de wereld.’

Andes Iron gaat deze maand in elk geval in beroep bij de ministerraad, de vissers vrezen dat de nationale regering de beslissing van de regionale overheid nog terugdraait.

Het Chileense bedrijf Andes Iron wil 2,5 miljard dollar investeren in de winning van 12 miljoen ton ijzer en 150.000 ton koper per jaar -de exploitatie zou 26,5 jaar duren.

De vissers vrezen dat de nationale regering de beslissing van de regionale overheid nog terugdraait. Andes Iron gaat deze maand in elk geval in beroep bij de ministerraad.

Het bedrijf wijst op de enorme grote tewerkstelling die het project mogelijk maakt: 9800 banen bij de bouw en 1400 banen bij de exploitatie – een grote troef voor deze arme regio.

De open mijn zou 10.000 hectare beslaan en heeft bovendien een nieuwe haven nodig om de mineralen naar China, Japan en andere markten te vervoeren.

Arm gebied

‘Het gaat om een gebied dat rijk is aan bodemdieren, met veel algen en microleven’, zegt geografe Paulina Correa, verantwoordelijk voor het Nationaal Reservaat voor Humboldtpinguïns. ‘

‘Hier doen we aan low impact-toerisme. Veel mensen leven daarvan, wij willen een ontwikkeling die de natuur niet in gevaar brengt.’

‘We willen dat het mijnbouwproject wordt herwerkt. Er is ontwikkeling nodig, vooral in een arm gebied als dit, maar het moet goed gedaan worden.

Hier doen we aan low impact-toerisme. Veel mensen leven daarvan. Wij willen een ontwikkeling die de natuur niet in gevaar brengt.’

Het Dominga-project heeft de plaatselijke gemeenschap verdeeld. Wie van visserij en toerisme leeft, is tegen, wie in de uitlopers van de Andes woont, is voor.

Officieel telt Punta Choros 238 inwoners. Maar het werkelijke cijfer is tien keer zo groot. De spectaculaire stranden, de mogelijkheden om walvissen te spotten en de typische gastronomie hebben een boom van toeristen veroorzaakt. Het tiental restaurants en hotels stellen daardoor honderden mensen te werk.

Een van de belangrijkste reservaten ter wereld

Het mijnbouwproject kreeg aanvankelijk groen licht van de milieudienst van Coquimbo. Die stelde dat de mijn aan ‘de toepasselijke milieunormen beantwoordt’ en dat het bedrijf ‘de fouten, nalatigheden en onnauwkeurigheden heeft gecorrigeerd.’

Maar gouverneur Claudio Ibáñez dacht daar anders over en weigerde vorige maand de vergunning. Bij de stemming door de regionale vertegenwoordigers was de uitslag onbeslist, de stem van de gouverneur gaf daarom de doorslag.

‘De compensatie- en herstelmaatregelen die het bedrijf voorstelt op milieuvlak, volstaan niet om te garanderen dat men zonder vervuiling kan leven en het milieu en de natuur kan beschermen’, zei Ibáñez.

In de zone waar de mijn zou komen, bevindt zich onder meer het Nationaal Reservaat voor Humboldtpinguïns.

Het project biedt ‘een belangrijke kans op economische en sociale ontwikkeling’, gaf de gouverneur toe, maar ‘we brengen een van de belangrijkste natuurreservaten ter wereld in gevaar, de habitat voor tientallen soorten.’

In de zone waar de mijn zou komen, bevindt zich onder meer het Nationaal Reservaat voor Humboldtpinguïns. Dat werd in 1990 gecreëerd om de humboltpinguïn te beschermen. Wereldwijd zijn er maar 50.000 meer van over. Daarvan broedt 80 procent in het reservaat.

In het reservaat leven nog andere bedreigde soorten, waaronder het Chileens alkstormvogeltje, dat tot 80 meter diep kan duiken in zee, de manenrob of Patagonische zeeleeuw, en de kustotter. Op de drie eilanden in het reservaat komen heel wat endemische planten voor die kwetsbaar zijn.

Verdomde vooruitgang

Visser Josué Ramos, die sinds 1996 macha’s bovenhaalt, een soort mossel, verzet zich tegen het Dominga-project.

‘Door een reeks onregelmatigheden kan men de impact op wat een van de 36 hotspots voor biodiversiteit in de wereld is, niet meten.’

‘Om 1 ton ijzer boven te halen die 52 dollar, de huidige prijs, oplevert, laten ze 100 ton afval met chemische bestanddelen achter. Als wij 1 ton macha’s bovenhalen, levert dat 1,5 miljoen dollar op. En we hoeven die alleen maar uit het zand te halen, zonder dat dit tot een blijvende verandering leidt.’

Hij maakt zich weinig illusies. De ‘verdomde vooruitgang’ zal het halen, de regering zal het licht toch op groen zetten voor de mijn. ‘Twee ministers die moesten stemmen, hebben al ontslag genomen.’ Een verwijzing naar het recente ontslag van milieuminister Pablo Badenier en zijn collega van Transport, Andrés Gomez Lobos.

Liesbeth Van der Meer van Océana Chile gaat ervan uit dat de regering het project definitief verwerpt. ‘Eerder dan een politiek probleem is het een probleem van de evaluatie van de milieu-impact. Door een reeks onregelmatigheden kan men de impact op wat een van de 36 hotspots voor biodiversiteit in de wereld is, niet meten.’