Ikea gaat enkel nog ledlampen verkopen

Nieuws

Ikea gaat enkel nog ledlampen verkopen

Ikea gaat enkel nog ledlampen verkopen
Ikea gaat enkel nog ledlampen verkopen

02 oktober 2012

Meubelgigant Ikea gaat vanaf 2016 enkel nog ledverlichting verkopen. De fabrikant stopte vorig jaar al met gloeilampen, en ook halogeenspots en de conventionele spaarlampen verdwijnen dus uit het aanbod.

De reden is simpel, zegt Ikea in een persbericht. Ledverlichting verbruikt niet alleen 85 procent minder stroom dan een gloeilamp, ze gaat ook twintig maal zo lang mee. De lampen zijn bovendien veilig, bevatten in tegenstelling tot spaarlampen geen kwik en zijn een godsgeschenk voor designers.

“Led is een verlichtingsrevolutie”, zegt Steve Howard, hoofd duurzaamheid bij Ikea. “Nu de stroomrekening van gezinnen blijft stijgen en de wereldwijde stroomvraag toeneemt, kunnen de kleine ledlampjes een grote impact hebben. Ze verbruiken minder stroom en bieden veel mogelijkheden.”

17 miljoen bomen

Het Wereldnatuurfonds (WWF) juicht de beslissing toe. “Het Wereldnatuurfonds mikt op een toekomst waar 100 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen afkomstig is”, zegt Samantha Smith van het WWF. “Om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen moeten we alle kansen grijpen. Bijna 20 procent van de wereldwijde vraag naar energie is voor verlichting, dus de ontwikkeling van ledtechnologie is een goedkopere manier om verandering op grote schaal te verkrijgen. De beslissing van Ikea zal een echte impact hebben op het verminderen van de stroomvraag bij veel gezinnen.”

Als een miljoen mensen een conventioneel peertje vervangen door een ledvariant, heeft dat hetzelfde effect als 6700 auto’s die van de weg gehaald worden, zegt Ikea. De consument voelt het ook in zijn portemonnee: een gloeilamp van 40 watt vervangen door een gelijkaardige ledlamp levert een besparing van zo’n 5,30 euro per jaar op.

Onbekend

Toch heeft de consument dat nog niet helemaal door, blijkt uit een recente enquête bij 6000 gebruikers in China, Rusland, Duitsland, Groot-Brittannië, de VS en Zweden in opdracht van Ikea. 60 procent van de bevraagden was wel geïnteresseerd in ledlampen als energiebesparend alternatief, zeker nu de energiefactuur steeds hoger wordt en verlichting 20 tot 25 procent van de elektriciteitskosten uitmaakt.

De fabrikant geeft alvast zelf het voorbeeld: de verlichting in alle Ikea-winkels wordt vervangen door ledvarianten, en de 130.000 medewerkers krijgen een ledpeertje mee naar huis om aan de technologie te wennen.