Illegale goudmijnen fataal voor Peruviaans regenwoud

Nieuws

Illegale goudmijnen fataal voor Peruviaans regenwoud

Illegale goudmijnen fataal voor Peruviaans regenwoud
Illegale goudmijnen fataal voor Peruviaans regenwoud

Charley Dossche

12 mei 2012

De Peruviaanse overheid blijft inzetten op de strijd tegen de illegale goudwinning die grote delen van de regenwouden bedreigt. Momenteel zijn nog steeds meer dan dertigduizend goudzoekers illegaal aan het werk in mijnen die samen duizenden hectaren beschermd natuurgebied in beslag nemen.

Het hoofd van het Peruviaanse belastingdienst, Tania Quispe, liet weten dat de overheid ten laatste tegen begin juni nieuwe maatregelen treft. ‘We zullen de levering van chemische producten en machines voor de illegale mijnbouw een halt toeroepen’, klinkt het op de website Peruviantimes. ‘We hebben ondertussen meer controle over de import van die goederen’, aldus Quispe.

De fiscus speelt een belangrijke rol in de strijd tegen de illegale mijnbouw. De overheid wil namelijk de strijd tegen belastingontduiking en geldverduistering koppelen aan die tegen de illegale goudmijnen. De gouddelvers moeten sinds kort een uitgebreide belastingaangifte indienen en een studie maken van de gevolgen van hun activiteiten voor het milieu.

Liever duurzame bron

Remundo Vasquez heeft een stuk land waaronder waarschijnlijk een massa goud ligt, maar hij weerstaat aan de verleiding om zijn groene eigendom om zeep te helpen voor het kostbare metaal. ‘Goud is geen duurzame bron van inkomsten. Ik wil dat mijn grond vruchtbaar blijft zodat ook mijn kinderen en kleinkinderen ervan kunnen genieten’, legt hij uit. Hij heeft al verschillende keren goudzoekers over de vloer gehad maar hij heeft ze altijd afgescheept.

In Madre de Dios, in het zuidoosten, zouden tienduizenden illegaal naar goud zoeken. Dat heeft sociale en vooral ecologische gevolgen voor het gebied en de inwoners ervan. De regenwouden zijn op verschillende plaatsen volledig verdwenen en de rivieren van Madre de Dios zijn zwaar verontreinigd met het kwik, dat wordt gebruikt in de mijnbouw. Volgens plaatselijke autoriteiten is er prostitutie, ook met kinderen, in de kampen van de illegale mijnen en zouden sommige gouddelvers niet vies zijn van mensenhandel.

‘We zullen de levering van chemische producten en machines voor de illegale mijnbouw een halt toeroepen’

‘We moeten de dialoog aangaan met de illegale mijnbouwers om ze te overtuigen de beschermde natuurgebieden meteen te verlaten’, meent Luis Aguirre, de provinciale president van Madre de Dios. Maar de gouddelvers zijn niet van plan hun land, waar ze jarenlang hebben voor gestreden, zomaar op te geven.

In maart kwamen nog duizenden mensen op straat in de provinciale hoofdstad van Madre de Dios, Puerto Maldonado, om te protesteren tegen overheidsmaatregelen. Toen bekend werd dat  eigenaars van illegale mijnen een gevangenisstraf van tien jaar riskeren voor hun illegale praktijken, braken rellen uit waarbij enkele doden vielen.

Gouddelvers in het verweer

Hoewel de regering beweert dat een strenger beleid de goudontginners ertoe zal aanzetten om een vergunning aan te vragen en minder te vervuilen, waren de betogers vooral van mening dat duizenden banen op de wip staan.
‘De eigenaars van illegale goudmijnen hebben geprobeerd om de vergunningen te krijgen, maar de bureaucratie heeft hen dat tijdens de laatste drie jaar verhinderd’, verklaart woordvoerder Jose Carlos Bustamante aan de BBC. De kleinere mijnbouwers beschuldigen de overheid ervan dat ze de vergunningen enkel aan grote multinationals wil toekennen.

De overheid heeft laten weten dat ze niet zal opgeven voor er een einde is gekomen aan de illegale goudwinning. Maar zolang de goudprijs floreert, vrezen waarnerms dat de goudkoorts niet zal afnemen. Experten hebben al verklaard dat het op veel plaatsen vijftig tot honderd jaar zal duren vooraleer het regenwoud zich zal hebben hersteld.