Illegale houtkappers hitsen Amazoneindianen tegen elkaar op

Nieuws

Illegale houtkappers hitsen Amazoneindianen tegen elkaar op

Kintto Lucas

03 juni 2003

In de provincie Pastaza in het oosten van Ecuador is een bloedig conflict tussen twee indianengroepen aan de gang. Vorige week dinsdag hebben Huaorani's uit het afgelegen Amazonedorp Tiguino een dertigtal Tagaeri's omgebracht, een volk dat nog nomadisch leeft en contact met de westerse beschaving mijdt. De plaatselijke politie en de Huaorani-organisatie Onhae beschouwen illegale houtvesters als de aanstichters van het conflict. Ze zouden de kemphanen ook moderne wapens hebben geleverd.

Bij de moordpartij van dinsdag maakten de Huaorani’s van Tiguino gebruik van jachtgeweren. Onder de Tagaeri-slachtoffers bevonden zich vrouwen, kinderen en oudjes. Als een teken van hun overwinning stelden de aanvallers het hoofd van één van hun slachtoffers ten toon. Er werden ook hutten in brand gestoken. Volgens een lokale politieagent kunnen de geweren waarmee de slachting werden aangericht alleen van de illegale houtvesters komen. De plaats waar de Tagaeri’s werden overvallen, is immers nagenoeg onbereikbaar.

Tagaeri-strijders hebben vrijdag een vakantieoord in de buurt van Tiguino in brand gestoken. Daarbij vielen geen slachtoffers. Het zou om een wraakactie kunnen gaan voor de doden van dinsdag, of een waarschuwing voor de tegenpartij. Het Ecuadoraanse leger probeert de situatie vanuit de lucht te volgen, maar is voorlopig niet van plan tussenbeide te komen. Bemiddelaars van de Onhae trachtten vrijdag met een legerhelikopter naar Tiguino te reizen, maar konden niet landen door het slechte weer.

Omwille van de aanwezigheid van indianen die nog vasthouden aan hun traditionele nomadische bestaan en leven van wat de bossen aan eetbare planten en wild opleveren, werd het gebied waar het conflict zich afspeelt twee jaar geleden onschendbaar verklaard door de Ecuadoraanse regering. Dat betekent ‘handen af’ voor de houtvesters en de petroleummaatschappijen die in het Ecuadoraanse Amazonewoud actief zijn. Maar met name de houtvesters blijken doof voor dat verbod. In maart vorig jaar bracht de krant El Comercio aan het licht dat er niet minder dan 16 groepen houthakkers met moderne motorzagen aan het werk waren in het beschermde gebied. Rond die tijd werden drie houtvesters met speren doorboord door Tagaeri’s die de indringers probeerden te verdrijven.

Volgens Manuela Omari, een Huaorani-oudere, hebben houtvesters de hand in de moordpartij van vorige week dinsdag. Ze zouden 12 Huaorani’s van Tiguino betaald hebben om de aanval uit te voeren en op die manier vrij spel te krijgen in de bossen in de omgeving.

Er bestaat een oude rivaliteit tussen de Tagaeri’s en andere plaatselijke indianenvolkeren, maar incidenten waren vroeger zeldzaam. Nu er in het Amazonewoud steeds meer industriële bedrijvigheid komt, lijkt daar verandering in te komen. In 2001 vermoordden Tagaeri-strijders uit de streek van Curaray twee oudjes van het Kichwa-volk die op hun territorium schildpadeieren aan het rapen waren. De twee Kichwa’s behoorden tot een groep van Indianen die door petroleumboringen uit hun leefgebied waren verdreven. In 1987 doodden andere Tagaeri’s twee geestelijken die ironisch genoeg contact zochten met het teruggetrokken volk om hen te waarschuwen voor de oprukkende oliemaatschappijen en houtvesters.