Illegale ivoorhandel floreert

Nieuws

Illegale ivoorhandel floreert

Sonny Inbaraj

19 september 2004

Tachtig tot negentig procent van het ivoor dat in Thailand zogezegd legaal verkocht wordt, is van Afrikaanse oorsprong. Dat zegt WWF Thailand in een reactie op een rapport dat TRAFFIC, het netwerk dat de handel in bedreigde diersoorten in het oog houdt, deze week uitbracht. Daarin staat dat de ivoorhandel in Afrika en Azië al sinds 1995 in stijgende lijn gaat.

Wie ooit op souvenirjacht ging op Sukhumvit Road, één van de bekendste winkelstraten in Bangkok, kent ze. De ivoorkraampjes die fijne boeddhabeeldjes en Chinees handwerk tot complete slagtanden aanbieden, vormen elk jaar een trekpleister voor duizenden toeristen. Illegaal zijn ze niet, althans niet volgens de letter van de wet. De regel in Thailand is dat ivoor enkel mag verkocht worden als het afkomstig is van olifanten in gevangenschap.

Dat geldt voor alle landen die het wereldwijde verdrag op de handel in bedreigde diersoorten (CITES) ondertekenden. Dat verdrag beschermt enkel wilde olifanten, niet de olifanten die als werkkracht worden gebruikt. Als een werkolifant sterft in je achtertuin, dan mag je zijn slagtanden verkopen. Daar is niks illegaals aan, legt Robert Mather van WWF Thailand uit.

Thailand telt amper 3000 tamme Aziatische olifanten. Het gros van het ivoor dat in Bangkok en op andere toeristische plaatsen verkocht wordt, kan niet afkomstig zijn van die dieren alleen. Aziatische olifanten hebben kleine slagtanden, legt Mather uit en er komt nauwelijks ivoor uit het wild hier. Het leeuwendeel van het ivoor dat hier verkocht wordt, tussen 80 en 90 procent, komt uit Afrika.

Het is volgens Mather onmogelijk te bewijzen dat het ivoor in de winkels uit illegale import komt. Op die manier verdwijnen er elk jaar honderden illegaal gestroopte olifanten langs het ‘achterpoortje’ in het CITES-verdrag. Hun slagtanden worden niet alleen in Thailand verkocht. Volgens een rapport dat TRAFFIC donderdag uitbracht, zijn er in de wereld vijf grote afzetmarkten voor illegaal ivoor. In Azië zijn dat China en Thailand; in Afrika vormen Congo, Ethiopië en Nigeria de grootste afzetmarkten. Het rapport is gebaseerd op ETIS, een databank van 9.400 inbeslagnames van illegaal ivoor wereldwijd.

Het slechte nieuws is dat de handel in ivoor al sinds 1995 in stijgende lijn gaat, zegt Tom Milliken, de directeur van de Aziatische afdeling van TRAFFIC. Het goede nieuws is dat de curve platter wordt en dat de handel onder het niveau van de jaren 80 blijft. Net als in de eerste editie van het rapport twee jaar geleden, is China veruit de grootste afnemer van illegaal ivoor. Maar het is enorm bemoedigend te zien dat de Chinezen sinds de vorige keer 182 keer ivoorproducten in beslag hebben genomen. Geen enkel land heeft zo daadkrachtig tegen de illegale handel opgetreden als China.

Het CITES-verdrag uit 1989 wordt van 2 tot 14 oktober geëvalueerd op de dertiende editie van de gelijknamige conferentie. Dit jaar neemt Thailand de honneurs waar. De olifant zal er hoog op de agenda staan. Het WWF wil dat Thailand een sluitende wetgeving maakt, zodat de ivoorstalletjes voorgoed uit het straatbeeld verdwijnen. (MM/PD)