Illegalen roeren zich op Europees Sociaal Forum

Nieuws

Illegalen roeren zich op Europees Sociaal Forum

Sanjay Suri

07 mei 2006

Deelnemers aan het Europees Sociaal Forum (ESF) gingen zaterdag in Athene de straat op uit protest tegen de behandeling van illegalen. Het tien miljoen inwoners tellende Griekenland telt bijna een miljoen immigranten zonder papieren.

De geplande demonstratie van plaatselijke groepen die aandacht vroegen voor de rechten van immigranten, viel samen met gewelddadige acties van een kleine groep anti-globalisten. De ongeregeldheden begonnen toen demonstranten in de richting van de zwaarbeveiligde Amerikaanse en Britse ambassade trokken en de politie de menigte uiteen wilde jagen. Anti-globalisten bekogelden de politie met molotovcocktails en richtten vernielingen aan in het winkelcentrum. De duidelijk vooropgezette acties waren vooral gericht tegen Amerikaanse ketens zoals Lacoste en McDonalds.

De immigranten zelf distantieerden zich van het geweld. “Wij hebben er niet aan meegedaan en we weten ook niet wie er achter zit”, zegt een Pakistaanse immigrant. Niet een van de andere Pakistanen in de groep demonstranten rond hem wil iets zeggen over de rellen.

Slechts een handvol immigranten kreeg de afgelopen jaren het Griekse burgerschap of een permanente verblijfsvergunning. De rest heeft geen status en dus ook geen rechten. “Een aantal illegalen heeft vorig jaar een verblijfsvergunning gekregen, maar dat geeft ze nog niet het recht hier permanent te blijven”, zegt Kehinde Aig-Imoru van het Griekse Forum van Migranten. “Ze moeten telkens opnieuw een aanvraag voor verlening indienen.”

Elke verlengingsdatum stelt de immigranten voor meer problemen volgens Aig-Imoru. Veel migranten leven al een groot deel van hun leven in onzekerheid.

Op een bevolking van tien miljoen is een miljoen een grote minderheid. De regering heeft er baat bij om zo weinig mogelijk immigranten te legaliseren, zegt Antonis Davanelos van het Grieks Sociaal Forum en tevens lid van het managementcomité van het Europees Sociaal Forum. “Hun status zorgt ervoor dat ze minder salaris krijgen, geen aanspraak maken op sociale zekerheid en in constante angst voor arrestatie en uitzetting moeten leven. Sommige illegalen werken voor twaalf of vijftien euro per dag.”

De meeste illegalen zijn Albanezen. Daarnaast telt Griekenland veel Pakistanen, Bengalezen en Egyptenaren, zegt Davanelos. Vaak werken ze in de visserij. Ook voor de kinderen van de immigranten is de status van hun ouders een probleem. Vanaf hun achttiende jaar worden ze als illegaal beschouwd, tenzij ze werk hebben. “Maar de meeste jongeren komen dan net van school en ze vinden vaak niet meteen werk”, zegt Aig-Imoru. “Ze hebben geen status in Griekenland, maar kunnen ook niet naar een ander land reizen. Ze kunnen alleen terug naar het land waar hun ouders vandaan komen.”

“Ik leef al acht jaar van dag tot dag”, zegt Ahmed, een illegale Pakistaanse immigrant die op het ESF aanwezig is. “Samen met een vriend doe ik inpakwerk bij een groothandel.” Teruggaan naar Pakistan wil hij niet. “Als we daar al werk vinden, dan krijgen we er heel slecht voor betaald.”

Voor Albanezen is het gemakkelijker in Griekenland, zegt Ahmed. “Die kunnen zich eenvoudiger onder de Grieken mengen. Maar wij zijn vanaf een kilometer afstand herkenbaar. Toch is hij niet bang om uitgezet te worden. “Er zijn niet genoeg Grieken beschikbaar voor het werk dat wij doen.”

Davanelos benadrukt dat dat geen reden is om de immigranten geen status toe te kennen. “Misschien helpt het als iedereen de straat opgaat en zijn stem laat horen.” Ook de Griekse bevolking lijkt echter weinig te voelen voor legalisering van de immigranten. “Alleen internationale druk zou kunnen helpen”, zegt Aig-Imoru. (JS)