Luchtvervuiling blijft een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid ter wereld

Indiër verliest tot 12 levensjaren door luchtvervuiling, gemiddelde wereldburger ‘slechts’ 2

Prami.ap90 / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Smog in de Indiase hoofdstad Delhi. India is bij de ergst getroffen landen: alle 1,3 miljard Indiërs ademen lucht in die niet voldoet aan de normen van de WHO.

Luchtvervuiling blijft een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid ter wereld, blijkt uit nieuwe cijfers. De impact is sterk geconcentreerd in Azië en Afrika. Een gemiddelde inwoner van Delhi verliest er zelfs 12 jaar van zijn of haar leven aan.

Elk jaar brengt de Air Quality Life Index de impact van luchtvervuiling over de hele wereld in kaart. Het nieuwe rapport met de cijfers voor 2021 toont aan de vervuiling gemiddeld nog is toegenomen en daarmee ook de druk op de volksgezondheid. Elke wereldburger verliest nu gemiddeld 2,3 jaar levensverwachting - of in totaal 17,8 miljard levensjaren wereldwijd.

Die impact is vergelijkbaar met roken, drie keer zo groot als alcoholgebruik en zelfs vijf keer zo groot als de impact van verkeersongevallen wereldwijd.

Erg geconcentreerd

Maar het globale gemiddelde verbergt wel enorme verschillen tussen de regio’s. Afrika en Azië blijken bijzonder hard getroffen, en het grootste deel van de impact concentreert zich zelfs in een handvol landen: Bangladesh, India, Pakistan, China, Nigeria en Indonesië. Daar verliezen mensen tot zes jaar van hun leven door de lucht die ze inademen.

India is bij de ergst getroffen landen: alle 1,3 miljard Indiërs ademen lucht in die niet voldoet aan de normen van de WHO.

Absolute koploper is de Indiase stad Delhi. India is bij de ergst getroffen landen: alle 1,3 miljard Indiërs ademen lucht in die niet voldoet aan de normen van de WHO, en dat kost hen gemiddeld 5,3 levensjaren. In Delhi is het nog erger: inwoners van Delhi verliezen naar schatting 11,9 levensjaren door de vervuiling.

De auteurs van het rapport stippen aan dat de problematiek ondanks de gigantische gezondheidsimpact wereldwijd weinig aandacht krijgt.

Zo bestaat er wel een groot mondiaal fonds voor de strijd tegen hiv/aids, malaria en tuberculose, dat jaarlijks 4 miljard dollar besteedt. Maar voor luchtvervuiling bestaat er geen gelijkaardig initiatief. Het hele Afrikaanse continent krijgt amper 300.000 dollar per jaar aan hulp om specifiek luchtvervuiling aan te pakken.

Gebrek aan infrastructuur

Veel van de erg vervuilde landen beschikken niet over de basisinfrastructuur om de verontreiniging aan te pakken. Azië en Afrika zijn samen goed voor 92,7 procent van de verloren levensjaren. Maar amper 6,8 van de Aziatische landen en 3,7 procent van de Afrikaanse landen biedt hun burgers volledig open gegevens over de luchtkwaliteit. En respectievelijk 35,6 en 4,9 procent van de landen in die regio’s handhaven luchtkwaliteitsnormen – de meest fundamentele bouwsteen voor beleid.

‘Vooral tijdige, betrouwbare gegevens over de kwaliteit van de open lucht kunnen de ruggengraat zijn voor de inspanningen van het maatschappelijk middenveld en de overheid op het gebied van schone lucht’, zegt Christa Hasenkopf, directeur luchtkwaliteitsprogramma’s bij het Energy Policy Institute aan de Universiteit van Chicago. ‘Ze bieden de informatie die mensen en overheden ontberen en die beter geïnformeerde beleidsbeslissingen mogelijk maken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.