'De doelstelling zal waarschijnlijk haalbaar zijn met het huidige beleid'

India keurt nieuw klimaatplan goed

DFID - UK Department for International Development (CC BY-NC-ND 2.0)

Ook de doelstellingen rond hernieuwbare energie worden in het nieuwe plan duidelijker geformuleer

De Indiase regering heeft de klimaatbeloften van eerste minister Narendra Modi formeel goedgekeurd. Daarmee mikt het land nog dit decennium op meer CO2-efficiëntie en op klimaatneutraliteit in 2070.

Op korte termijn wil India de CO2-intensiteit van zijn economie verminderen - de uitstoot per eenheid van het bruto binnenlands product. India wil de CO2-intensiteit met 45% verminderen tegen 2030 - een verstrenging van de bestaande doelstelling uit 2016, die een vermindering van 33% tot 35% vooropstelde.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

De doelstellingen rond hernieuwbare energie worden duidelijker geformuleerd. Daarover was verwarring ontstaan na een aankondiging door Modi op de klimaattop in Glasgow eind vorig jaar. India stelt nu duidelijk dat in 2030 de helft van de capaciteit aan elektriciteitsproductie hernieuwbaar moet zijn, in tegenstelling tot de helft van het energieverbruik, wat moeilijker bereikbaar zou zijn.

Momenteel schommelt India rond de 40% “niet-fossiele” capaciteit, waartoe ook kernenergie en waterkracht gerekend worden.

Haalbaar

‘Het is goed dat ze die fout hebben aanpast - het is nu een pak realistischer’, zegt Swati D’Souza, hoofdanalist en coördinator voor India bij het Internationaal Energieagentschap (IEA). ‘Ook de doelstelling van 45% lagere CO2-intensiteit is haalbaar voor India. Het biedt ons zelfs heel wat ruimte om de doelstelling te overtreffen in de toekomst.’

‘Het is goed dat ze die fout hebben aanpast.’

D’Souza wijst op de timing van de plannen, enkele maanden voor een nieuwe klimaattop (COP27) in Egypte en midden in een energiecrisis. ‘India kondigt deze doelstellingen aan in aanloop naar COP27, ondanks de chaos op de energiemarkten. We houden voet bij stuk. Dat zegt iets over het engagement van onze regering om de voetafdruk te verkleinen.’

Ook Navroz Dubash, hoogleraar aan het Centre for Policy Research in Delhi, noemt de doelstelling een ‘substantiële belofte’. ‘De doelstelling zal waarschijnlijk haalbaar zijn met het huidige beleid’, zegt hij. ‘Maar het is hoe dan ook geen kleine inspanning, en het zal diepe, structurele veranderingen in de Indiase economie vergen om de groei van de economie en de groei van de uitstoot los te koppelen van elkaar.’

Internationale financiering

Volgens Dubash is het wel een gemiste kans dat de regering geen belofte rond de productie van hernieuwbare energie deed. Dat zou een game changer geweest zijn, omdat het zou neerkomen op actief beheer van fossiele versus hernieuwbare energie, zegt hij.

India hield het bij een doelstelling rond capaciteit, en beperkt die bovendien tot 450 gigawatt tegen 2030, terwijl Modi eerder mondeling had beloofd om die capaciteit op te trekken tot 500 gigawatt.

In een persbericht stelt de regering ook dat de klimaatdoelstellingen op lange termijn afhankelijk zijn van financiering. ‘India zal zijn eerlijk deel eisen van internationale financiële bronnen en technologische steun’, stelt de mededeling. Modi schatte het prijskaartje eerder al op 1000 miljard dollar.

Lampen en spoorwegen

Hoewel het plan geen uitstootplafond per sector oplegt, heeft de regering al verwezen naar beleid dat de doelstellingen concreet moet maken, zoals de overschakeling op LED-lampen en een plan om de uitstoot van de Indiase spoorwegen te verminderen.

Een analyse door Climate Action Tracker (CAT) beoordeelde het eerdere klimaatplan van India als ‘zeer onvoldoende’ en in overeenstemming met een scenario van 4 graden Celsius opwarming.

CAT gaf de regering wel krediet voor beleid en acties die het doel zouden overtreffen. Tweederde van het Indiase covid-herstelpakket ging naar een groen herstel, enigszins ondermijnd door aanhoudende steun voor de steenkoolsector.

Verwacht wordt dat India het bijgewerkte plan de komende dagen zal indienen bij het officiële VN-register.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Climate Change News.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.