India pakt abortus vrouwelijke foetussen aan

Nieuws

India pakt abortus vrouwelijke foetussen aan

Alka Arya

11 augustus 2006

India heeft een nieuwe heldin. Dinsdag leidde de verpleegster Pooja Rani de politie van de deelstaat Punjab naar een waterput waar haar werkgevers een aantal vrouwelijke foetussen hadden gedumpt. Selectieve abortus is nog altijd een plaag in India, maar het land lijkt nu definitief wakker geschud.

Rani werkt in een ziekenhuis in Patran, een stad in het district Patiala in de noordelijke deelstaat Punjab. Bij een raid op het ziekenhuis vond de politie nog meer vrouwelijke foetussen en ander belastend materiaal. Dat was voldoende om de verantwoordelijke arts en zijn vrouw te arresteren.

India heeft sinds 1994 een wet die het gebruik van echografieën en andere medische diagnosetechnieken verbiedt om het geslacht van ongeboren kinderen vast te stellen. In veel Indiase deelstaten laten nogal wat ouders een zwangerschap beëindigen als ze zeker weten dat er een meisje op komst is.

Ondanks het wettelijke verbod is geslachtsbepaling nog altijd big business in India. De familiale en sociale druk om mannelijk nageslacht te krijgen is er immens. Die situatie, gecombineerd met de bestaande medische technieken en dokters die voor een riant bedrag graag meewerken, maakten tot dusver een lachertje van de wet.

Twaalf jaar duurde het vooraleer een eerste veroordeling werd uitgesproken op basis van de wet uit 1994. Op 28 maart van dit jaar gaf een rechtbank in Haryana een dokter en zijn assistent een gevangenisstraf van twee jaar. Via een undercoveroperatie was de politie aan videomateriaal gekomen dat laat zien dat de beklaagden bij een zwangere vrouw het geslacht van haar foetus bepalen en haar belooven een abortus uit te voeren.

Misschien werd het proces beïnvloed door een artikel dat in januari in het prestigieuze Britse medische vakblad The Lancet verscheen. Daarin schat de auteur dat selectieve abortussen sinds 1994 vijf miljoen Indiase meisjes belet hebben het levenslicht te zien. De cijfers in The Lancet worden betwist door de machtige Indiase Medische Vereniging (IMA), maar ze lijken wel een effect te hebben in politieke en gerechtelijke kringen.

De Indiase deelstaat Punjab begint binnenkort met een bewustmakingscampagne tegen de abortus van vrouwelijke foetussen. Er komen ook strenge straffen voor de daders en aanmoedigingspremies voor vrouwen met dochters, kondigde de minister van Volksgezondheid van Punjab, R.C. Dogra, in juli aan.

De gevolgen van de “vrouwelijke foeticide” werden pijnlijk duidelijk tijdens de nationale volkstelling van 2001. In Punjab zijn er 874 vrouwen voor elke 1.000 mannen. In het naburige Haryana is de verhouding nog rampzaliger: 861 vrouwen tegenover elke 1.000 mannen. (JV/PD)