India vreest Chinese massaproductie: grootste vrijhandelszone ter wereld uitgesteld

Nieuws

Geen handelsakkoord op ASEAN-top in Bangkok

India vreest Chinese massaproductie: grootste vrijhandelszone ter wereld uitgesteld

India vreest Chinese massaproductie: grootste vrijhandelszone ter wereld uitgesteld
India vreest Chinese massaproductie: grootste vrijhandelszone ter wereld uitgesteld

IPS

07 november 2019

Tijdens de Aziatische top in Bangkok is geen akkoord bereikt over een geplande vrijhandelszone die goed zou zijn voor 30 procent van de wereldwijde economie. India ligt dwars uit schrik voor de groeiende invloed van China in de regio.

De leiders van Zuidoost-Azië konden op de ASEAN-top in Bangkok geen handelsakkoord bereiken.

© ASEAN Thailand

Maandag is de jaarlijkse vergadering van Zuidoost-Aziatische landen afgelopen zonder handelsakkoord. De Association of Southeast Asian Nations (kortweg ASEAN) groepeert tien landen tussen de Filipijnen en Myanmar. Maar de aanwezigheid van tal van andere regeringsleiders op deze top maakt dat de bijeenkomst méér is dan een regionaal onderonsje.

Traditioneel wordt ook de Amerikaanse president uitgenodigd. Vorig jaar liet Trump zich vervangen door vicepresident Mike Pence en dit keer zat zijn minister van Economische Zaken, Wilbur Ross, mee aan tafel. Dat Amerika niet z’n hoogste vertegenwoordiger stuurt, geeft het signaal dat de VS weinig belangstelling hebben voor Zuidoost-Azië. En dat geeft China dan weer de mogelijkheid om de eigen invloed in de regio uit te breiden.

Sputterende economie

De handelsoorlog tussen Peking en Washington doet de economische groei sputteren. Daarom dringt China aan op de ondertekening van een belangrijke Aziatische deal: het Regional Comprehensive Economic Partnership of RCEP. Dat moet de grootste vrijhandelszone ter wereld worden. De zestien deelnemende landen hebben samen 3,5 miljard inwoners en de overeenkomst zou een enorme investeringsmarkt creëren waarin handelstarieven geleidelijk aan moeten verdwijnen.

Over het plan wordt al gepraat sinds 2012 en het was de bedoeling om dit weekend een definitief akkoord te bereiken - of op z’n minst een gezamenlijk standpunt. Vooral gastland Thailand had de ondertekening van het pact graag tijdens deze 35ste ASEAN-top voor elkaar gekregen.

India op de rem

Maar India vreest voor een te grote toevloed van goedkope Chinese producten. Premier Narendra Modi wil extra garanties om de economie van zijn land te beschermen. Hij denkt vooral aan kleine ondernemingen, die de concurrentie met de Chinese massaproductie niet zouden aankunnen. En als de tarieven op landbouwproducten dalen, kunnen ook Indiase boeren in de problemen komen.

Narendra Modi wil extra garanties om de economie van zijn land te beschermen.

Dat India voorlopig weigert om z’n markt te openen, lokt gemengde gevoelens uit. Sommige regeringsleiders, onder wie de Maleisische premier Mahathir Bin Mohamad, dringen aan op een snelle ondertekening van het akkoord - desnoods zonder India. Het handelsverdrag moet voorkomen dat de VS de Zuidoost-Aziatische landen tegen elkaar kunnen uitspelen, zo luidt de redenering.

Een tegenargument is dan weer dat het partnerschap zonder India te veel macht zou geven aan China. De sterkte van het pact is precies dat er verschillende grote economieën in vertegenwoordigd zijn. Als één daarvan zou afhaken, verliest de overeenkomst aan slagkracht.

Uitkijken naar 2020

Volgens de Thaise premier Prayuth Chan-o-cha moet ASEAN er alles aan moet doen om economische groei te stimuleren. Hij waarschuwde ook voor geopolitieke conflicten die een economische samenwerking in de weg kunnen staan.

Maar ondanks veel goeie wil, ook van India, lijkt het er steeds meer op dat de datum van ondertekening wordt doorgeschoven naar februari 2020, wanneer Vietnam op de voorzittersstoel van ASEAN komt te zitten.