Indiase inheemsen krijgen een stem op het internet

Nieuws

Indiase inheemsen krijgen een stem op het internet

Keya Acharya

05 mei 2010

De inheemse bevolking van afgelegen junglegebieden in de Indiase deelstaat Chhattisgarh heeft sinds kort een eigen stem in de nieuwswereld. Via mobiele telefoons kunnen ze nieuws opvragen, dit becommentariëren en zelf audioreportages op het internet plaatsen.

CG (Chhattisgarh) Net Swara (het Hindi-woord voor ‘stem’) is bedacht door freelance journalist Shubhranshu Choudhary en Bill Thies, die werkt bij Microsoft Bangalore. Het project werd gefinancierd door het Massachusetts Institute of Technology (MIT), Microsoft en het Amerikaanse Knight International Journalism.
De gebruikers van het systeem draaien een nummer in de Indiase IT-hoofdstad Bangalore, 080 6693 2500, en kunnen dan naar nieuws luisteren of hun eigen reportage op het internet plaatsen. Een opgenomen nieuwsitem verschijnt als een link op de website, die gemodereerd wordt door Choudhary. Hij controleert de inhoud van de reportages en schaaft ze waar nodig bij.

Geweld

“Het is een audiosysteem waarbij je je eigen reportage of commentaar kunt opnemen, dat is het verschil met andere systemen”, zegt Thies.
Choudhary, die opgroeide in Chhattisgarh en nu in Delhi woont, zette eerder al een website voor burgerjournalistiek op, CG Net, gericht op berichtgeving vanuit de inheemse gemeenschappen in India. Het discussieforum van CG Net heeft ongeveer 1500 leden.
Chhattisgarh is berucht door de aanwezigheid van eenheden van de Naxal-beweging, guerrillastrijders die recent werden herdoopt in ‘maoïsten’. De Naxal-beweging, alom aanwezig in het beboste zuiden van Chhattisgarh, ontstond door jarenlange socio-economische ongelijkheid, vervreemding en gedwongen verhuizingen van inheemsen. In antwoord op de gewelddadige Naxal-beweging, steunde de overheid de nog gewelddadiger beweging Salwa Judum, die in 2005 werd opgericht om de Naxalieten te bestrijden.

Taal

Mensenrechtengroepen zeggen dat tenminste 700 dorpen en 350.000 mensen uit twee districten werden verwijderd in 2005-2006. De inheemse bevolking heeft geen enkel nieuwsbulletin in de eigen taal, het Gondi, terwijl hun bevolking inmiddels is gegroeid tot vier miljoen.
CG Net Swara bleek zeer welkom bij de inheemse bevolking. Met talent voor presentatie, weten gewone burgers opvallend duidelijke reportages en verhalen over gebeurtenissen uit hun eigen regio naar buiten te brengen, zegt Choudhary.
 
Hoe de ‘mediafoon’ werkt, bleek onder meer uit de gebeurtenissen rond de arrestatie van Prakash Korram, een inheemse activist. De niet-gouvernementele organisatie waar Korram voor werkte, Ekta Parishad, stelde dat zijn arrestatie arbitrair was. Agnoo Sahoo van Ekta Parishad rapporteerde het incident vervolgens via CG Swara. De politie ontkende de beschuldiging en Sahoo herhaalde het nieuws. Nadat het op het internet was gepubliceerd, belden mensen van elders uit India en uit het buitenland om te protesteren tegen de arrestatie. Deze druk leidde ertoe dat de politie Prakash Korram op borgtocht vrijliet.
“We hopen dat CG Net Swara de communicatie op gang brengt tussen de inheemse bevolking en de rest van India,” zegt Choudhary. Zowel Thies als Choudhary zijn er niet zeker van of het project een lang leven beschoren is, vanwege het politieke spanningen in de regio. Politie en overheid in de regio hebben de bevoegdheid elke operatie die gezien wordt als het “helpen” van de Naxal-beweging, stop te zetten.

beeld in hoge resolutie beschikbaar op: http://ipsnews.net/pictures/CG_NET_citizen_journalist.jpg