Indiase landbouwers putten waterreserves uit

Nieuws

Indiase landbouwers putten waterreserves uit

Ranjit Devraj

26 augustus 2009

India wordt geteisterd door zware droogte. Niet alleen laten de jaarlijkse moessonregens het wat afweten, het probleem zit vooral bij de landbouwers die op een roekeloze manier met het grondwater omgaan, zeggen experts.

Volgens het Indiase ministerie van Landbouw lijden 246 van de 626 districten onder de droogte. De moessonregens, verantwoordelijk voor driekwart van de regenval in India, zijn schaars dit jaar. De laatste zeven jaar regende het nog nooit zo weinig, zeggen meteorologen. De 81 grote waterreservoirs in het land zijn daardoor geslonken tot 38 procent van hun normale volume.
“India’s kwetsbaarheid voor droogtes telkens als het moessonpatroon een lichte afwijking vertoont, is de laatste jaren gegroeid als gevolg van het excessieve grondwatergebruik voor intensieve landbouw, vooral in de noordwestelijke staten Punjab, Haryana en Rajasthan”, zegt Devinder Sharma, een landbouw- en voedselveiligheidexpert met internationale faam. “Aan het huidige tempo van grondwatergebruik zal alle grondwater tegen 2025 uitgeput zijn.”

Vooral in Punjab

Sharma zegt dat de situatie vooral in Punjab ernstig is. “Punjab, dat bijna 50 procent van het Indiase voedseloverschot levert, betaalt de prijs voor zijn rol van graanschuur van het land.”
108 van de 138 administratieve eenheden van Punjab zijn officieel “zwarte zones”, zones met een overexploitatie van het grondwater.
Satellietbeelden van de NASA tonen dat de grondwatervoorraden in Rajasthan, Punjab en Haryana de voorbije zes jaar met 110 kubieke kilometer gedaald zijn.
 
Als de huidige overconsumptie aanhoudt, dan dreigen grote watertekorten in India, waarschuwden NASA-wetenschappers al. “Grondwater is extreem waardevol omdat het water opslaat in natte jaren en dat beschikbaar stelt in droge jaren, zodat mensen en landbouwers droogtes kunnen overleven, of die nu een gevolg zijn van natuurlijke schommelingen of van de klimaatwijziging”, zei NASA-hydroloog Matthew Rodell.

Waterintensieve gewassen

Volgens Rodell gaat 95 procent van het Indiase grondwater naar irrigatie, vooral voor rijst, tarwe en gerst. “Het zou helpen als landbouwers niet alleen voor waterintensieve gewassen als rijst kozen en efficiëntere irrigatiemethodes gebruikten.”
De NASA-gegevens komen overeen met de metingen die de Indiase overheid zelf regelmatig doet via boringen. Een rapport dat het Centrale  Grondwaterbestuur in juni publiceerde, schat dat India 231 miljard kubieke meter grondwater per jaar verbruikt, waarvan 92 procent voor irrigatie.
Volgens Sharma kunnen watertekorten, op zijn minst gedeeltelijk, worden opgelost door de oogst af te stemmen op de beschikbaarheid van water en niet op de drang naar een steeds grotere opbrengst via de ontwikkeling van hybride gewassen. “Het heeft geen zin om landbouwers aan te zetten tot de teelt van suikerriet in een woestijnstaat als Rajasthan.”