Indiase regering onder vuur voor aanpak Mexicaanse griep

Nieuws

Indiase regering onder vuur voor aanpak Mexicaanse griep

Ranjit Devraj

17 augustus 2009

Sinds de dood van een meisje aan de Mexicaanse griep ligt de Indiase regering flink onder vuur. De epidemie heeft in India nog niet al te hard toegeslagen maar ze heeft wel de zwakte van de nationale gezondheidszorg blootgelegd, zeggen experts.

In het West-Indiase Poona stierf op 4 augustus een veertienjarig meisje aan de Mexicaanse griep als gevolg van een verkeerde diagnose in een privéziekenhuis. De overheid vroeg daarop aan de bevolking om zich te laten testen zodra men griepachtige symptomen vaststelde.
Het leidde meteen tot paniek en chaos. De aangeduide onderzoeksinstellingen werden overspoeld met mensen die dachten dat ze Mexicaanse griep hadden. Mensen kochten massaal mondmaskers en antivirale middelen. Aan kantoren die vliegtickets verkochten, ontstonden lange rijen van mensen die de stad uit wilden.
De verwarring werd nog groter toen de regering zijn aanvankelijke advies introk en verscheidene privéziekenhuizen patiënten met verdachte symptomen weigerden op te nemen.

Volle laag

Het duurde niet lang of de regering kreeg de volle laag. “Het had voor de regering toch duidelijk moeten zijn dat enkele aangeduide instellingen niet in staat waren om de vraag naar tests en behandelingen aan te kunnen”, zegt Amit Das Gupta van het Delhi Science Forum, a non-profitorganisatie rond wetenschap en technologie. “Zelfs in de Verenigde Staten kregen de mensen die besmet waren, de raad thuis te blijven behalve als ze bijzondere verzorging nodig hebben.”
In India stierven tot dusver 21 mensen als gevolg van de Mexicaanse griep, waarvan 12 in Poona. “Om het aantal doden en besmette patiënten in perspectief te plaatsen moeten we beseffen dat alleen al in de VS jaarlijks 36.000 mensen sterven aan de gewone griep en daarmee verbonden complicaties”, zegt Das Gupta.

Krimpende budgetten

De Indiase regering zegt dat ze de verspreiding van de Mexicaanse griep onder controle heeft. Das Gupta ontkent dat. “Voor een efficiënt toezicht heb je een goed ontwikkelde openbare gezondheidszorg nodig en in India heerst daar de grootste wanorde als gevolg van krimpende budgetten.”
India spendeert minder dan 1 procent van zijn bruto binnenlands product aan openbare gezondheidszorg. De meeste mensen zijn daardoor aangewezen op private medische zorg. Experts waarschuwen al jaren dat de Indiase publieke gezondheidszorg pijnlijk te kort schiet. Volgens Jeffrey Sachs, hoofd van een internationaal adviespanel voor India’s plattelandsgezondheidszorg, zou India ongeveer 5 procent van zijn bbp aan gezondheidszorg moeten spenderen.
Als de Mexicaansegriepepidemie relatief beperkt gebleven is India, is dat niet zozeer aan de regering maar aan het subtropische klimaat te danken, zeggen de experts.

Hysterie

Een groep onafhankelijke experts in openbare gezondheidszorg vraagt in een nota dat de overheid de bevolking duidelijker informeert over de Mexicaanse griep. “De hysterie die de media gecreëerd hebben en de navenante reactie van het ministerie van gezondheid en gezin zijn niet bevorderlijk voor een rationeel en goed geïnformeerd beheer van de situatie”, schrijven de zeven deskundigen van het Centrum voor Sociale Geneeskunde aan de Jawaharlal Nehru-universiteit (JNU) in New Dehli.
Volgens de JNU-experts is het niet nodig om ook de privésector te betrekken bij de tests en behandelingen, vooral omdat de situatie rijp is voor onnodige en dure tests en behandelingen. “Dit zal niet enkel leiden tot resistentie tegen de enige medicijnen die we hebben, maar ook tot een wijdverspreide uitbuiting van mensen bij wie ten onrechte Mexicaanse griep is vastgesteld.”