Indonesië keurt langverwachte wet tegen seksueel geweld goed

Nieuws

Daders van seksueel misbruik zullen strenger gestraft worden

Indonesië keurt langverwachte wet tegen seksueel geweld goed

Indonesië keurt langverwachte wet tegen seksueel geweld goed
Indonesië keurt langverwachte wet tegen seksueel geweld goed

IPS / Kris Janssens

15 april 2022

Het parlement in Indonesië heeft na jaren van debat een wet aangenomen om seksueel geweld strenger aan te pakken. Het onderwerp ligt moeilijk, omdat seksueel misbruik vaak als een privéaangelegenheid beschouwd wordt.

Vrouwenrechtenorganisaties zijn tevreden met de nieuwe wet tegen seksueel geweld, maar wijzen er ook op dat er nog veel werk aan de winkel is.

UN Women/Ryan Brown (CC BY-NC-ND 2.0)

De nieuwe wet legt een juridisch kader vast om daders van seksueel misbruik te straffen. Die riskeren tot vijftien jaar cel voor uitbuiting en tot twaalf jaar voor fysieke agressie, zowel binnen als buiten het huwelijk.

Er staan ook clausules in om slachtoffers te beschermen en hen de mogelijkheid te geven opgelopen trauma’s te verwerken. De wet erkent bovendien seksueel geweld tegen mannen en kinderen, terwijl het strafwetboek bij verkrachting uitgaat van een mannelijke dader en een vrouwelijk slachtoffer.

Maatschappelijk engagement

De plenaire vergadering waar de tekst is goedgekeurd, werd bijgewoond door verschillende vrouwenrechtenactivisten.

De voorbije jaren is heftig gedebatteerd over de wet en het voorstel kreeg tegenkanting vanuit de oppositie.

Ook buiten het parlement wachtten demonstranten op het nieuws over de goedkeuring. Willy Aditya, voorzitter van de parlementaire werkgroep die het voorstel heeft besproken, prees het ‘belangrijk maatschappelijk engagement’ van deze wet.

De Nationale Commissie voor Geweld tegen Vrouwen had in 2014 al gepleit voor een betere wetgeving, omdat het aantal zedenfeiten sinds begin jaren 2000 gestegen was. In een eerste ontwerp stonden vijftien verschillende vormen van seksueel geweld opgesomd. In de tekst die twee jaar later aan de politici werd voorgelegd, waren dat er nog negen. Het gaat dan bijvoorbeeld over verplichte sterilisatie of over seksuele intimidatie via het internet.

De voorbije jaren is heftig gedebatteerd over de wet en het voorstel kreeg tegenkanting vanuit de oppositie.

Conservatief

Indonesië is een conservatief land en het onderwerp ligt heel gevoelig. Vooral de islamitische Partij voor Rechtvaardigheid en Welzijn (Partai Keadilan Sejahtera of PKS) verzette zich tegen de wet, die volgens haar ook overspel en ‘afwijkende’ seksuele geaardheden zou moeten verbieden.

PKS-parlementslid Al Muzzammil Yusuf zei tijdens de zitting dat de wet ‘gevaarlijk’ kan zijn als er geen amendement over buitenechtelijke affaires aan toegevoegd zou worden, ‘om alle gevallen van goed fatsoen te regelen’.

Stroomversnelling

Vrouwenrechtenorganisaties betreuren dan weer dat verkrachting niet expliciet vernoemd wordt in de wettekst. Die clausule werd uit de definitieve tekst verwijderd omdat er tegelijkertijd ook voorstellen circuleren om het strafwetboek aan te passen.

De goedkeuring van de wet raakte in een stroomversnelling onder druk van de publieke opinie, na verontwaardiging over een aantal recente verkrachtingszaken. Volgens de Commissie voor Geweld tegen Vrouwen is het aantal gevallen van agressie tijdens de pandemie met 75 procent gestegen. President Widodo had in januari het parlement opgeroepen om werk te maken van het wetsvoorstel.