Ine Roox en An Baccaert winnen persprijzen ontwikkelingssamenwerking

Nieuws

Ine Roox en An Baccaert winnen persprijzen ontwikkelingssamenwerking

Steven Vanden Bussche

16 oktober 2010

Ine Roox (De Standaard) won vrijdag met haar artikelenreeks 'Afrika van de Hoop' de 11de Prijs Filip Decock. Het artikel ‘Stille Genocide in Brazilië. Biobrandstof verdringt Guarani-Indianen’ van An Baccaert (verschenen in MO*magazine) was goed voor de aanmoedingsprijs van de Stad Deinze. De twee prijzen huldigen vernieuwende journalistieke bijdragen over ontwikkelingssamenwerking.

De stichting werd in het leven geroep nadat in 1988 de 33-jarige BRTN-journalist Filip Decock aan MS overleed. Van 125 Nederlandstalige artikels uit Vlaamse kranten of tijdschriftdn werden er 13 beoordeeld door een jury van deskundigen in de ontwikkelingssamenwerking, beroepsjournalisten en academici.
Ine Roox won met haar reeks ‘Afrika van de Hoop’, verschenen in De Standaard vanaf 6 maart 2010, de hoofdprijs. Gedurende zes weken reisde Roox Door Ghana, Mozambique en Botswana, op zoek naar positievere verhalen uit Afrika. ‘Vooral het origineel uitgangspunt, de verrassende invalshoek en de positieve boodschap over het contingent dat teveel het label van ellende en geweld wordt opgekleefd, heeft de jury gecharmeerd,’ aldus juryvoorzitter Marc Van Praet. ‘Roox wist door haar aanpak de lezer te vatten in een verhaal van positieve ontwikkeling, een verhaal van hoop en vernieuwingen op kleine schaal die alle aandacht verdienen. Het is duidelijk dat Ine Roox gepassioneerd is door Afrika en dat ze deze passie kan doorgeven via het woord.’ Twee jaar geleden won Roox nog de aanmoedingsprijs van de Stad Deinze.
Die prijs ging deze editie naar het artikel ‘Stille Genocide in Brazilië. Biobrandstof verdringt Guarani-Indianen’ van journaliste Ann Baccaert, verschenen in het juninummer 2008 van MO*magazine. ‘Zij beschrijft, op indringende wijze en met een gezonde dosis kritiek, de invasie van suikerrietplantages in de Mato Grosso do Sul (Brazilië). Dat rietsuiker is immers het basisproduct voor de productie van ethanol,’ aldus de juryvoorzitter. ‘Brazilië is vastbesloten om het Saudi-Arabië van de biobrandstof te worden’, schrijft An Baccaert, ‘maar de landhonger van de ethanolbusiness botst met de landrechten van de inheemse Guaranì’. Dat groene energie de ontwikkeling van een inlandse bevolkingsgroep zwaar doorkruist, vond de jury een originele koppeling, een vernieuwend thema.
De jury gaf ook een bijzondere vermelding aan Jan Goossens, artistiek leider van de K.V.S., voor zijn artikel “Optimistisch snakken naar verandering”, verschenen in De Morgen van 9 januari 2010.