Eerst testen bij gezondheidswerkers
Instituut voor Tropische Geneeskunde test malariamiddel tegen COVID-19
IPS
20 april 2020
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde is een onderzoek gestart naar het “wondermedicijn” hydroxychloroquine in de strijd tegen COVID-19. In de komende weken zal bij gezondheidswerkers getest worden of het al dan niet effect heeft op de duur van besmettelijkheid van het virus.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.
Hydroxychloroquine, een oud medicijn om malaria te behandelen, is sinds de uitbraak van de coronacrisis een veelbesproken onderwerp. Onder meer de Amerikaanse president Donald Trump prees het als wondermiddel in de strijd tegen covid-19. Maar het is nog helemaal niet bewezen dat het middel een effectieve behandeling zou kunnen zijn, zegt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). De vermoedens zijn momenteel gebaseerd op een paar vroege proeven in onder meer China en Frankrijk.
‘Momenteel is er hoop dat het middel ervoor zorgt dat besmette personen minder lang virusdeeltjes zullen verspreiden’
‘We starten dit onderzoek omdat er enorm veel te doen is rond hydroxychloroquine en er eigenlijk amper wetenschappelijk onderbouwde data bestaat over de werking ervan bij mensen die besmet zijn met het virus’, zegt Christophe Van Dijck, een van de onderzoekers van de studie.
‘Momenteel is er hoop dat het middel ervoor zorgt dat besmette personen minder lang virusdeeltjes zullen verspreiden, en bijgevolg minder lang besmettelijk zijn, maar dat moet dus dringend verder onderzocht worden.’
Gezondheidspersoneel
Voor de studie werkt het onderzoeksteam van het ITG vooral met gezondheidsmedewerkers die in de frontlinie van de strijd tegen COVID-19 staan. Daar zijn goede redenen voor. ‘Als een besmet persoon minder lang virusdeeltjes verspreidt na het nemen van een hydroxychloroquine-kuur, dan kunnen die cruciale schakels in onze maatschappij sneller terug aan het werk. Bijgevolg zou de uitval van gezondheidsmedewerkers aanzienlijk kunnen verminderen’, zegt Van Dijck.
‘Bovendien is gezondheidspersoneel voor ons een bijzonder sterke groep om mee te werken aangezien zij vertrouwd zijn met de medische setting die bij zo’n studie komt kijken. Als op een bepaald moment de richtlijn van de overheid in verband met het uitvoeren van COVID-19-tests versoepelt en meer mensen vroeg getest zullen worden, dan kunnen wij zeker ook andere groepen opnemen in onze studie.’