Internationaal aidsfonds vangt bot bij donoren
Aprille Muscara
07 oktober 2010
Het Wereldwijde Fonds voor de Bestrijding van Aids, Tuberculose en Malaria krijgt voor de komende drie jaar 11,7 miljard dollar van donoren. Dat is aanzienlijk minder dan de 20 miljard waar het fonds op gehoopt had.
Het fonds houdt zich bezig met de bestrijding van de drie meest voorkomende dodelijke infectieziekten in de wereld.
Een tekort van 8,3 miljard zal volgens Jennifer Cohn, beleidsadviseur van Artsen zonder Grenzen, resulteren in de dood van miljoenen mensen. “Ambitieuze landenprogramma’s die het verschil tussen leven en dood kunnen betekenen, kunnen nu niet meer uitgevoerd worden.”
Het fonds wordt gefinancierd met publiek en privaat geld. “Het geld dat vandaag beloofd is - als dit het laatste woord is van de donoren - is minder dan de laagste schatting die we hadden gemaakt voor de komende drie jaar. Het is niet genoeg om de millenniumdoelen te halen”, zegt Michel Kazatchkin, directeur van het fonds.
Voor de periode 2011-2013 werden drie scenario’s uitgetekend, waarvoor bedragen nodig waren variërend van 13 tot 20 miljard dollar. Bij elk scenario hoorde een eigen tijdlijn om de gezondheidsdoelen te halen.
Nu zelfs het minimale bedrag niet is toegezegd, kunnen landen hun programma’s niet zo snel uitbreiden als gehoopt. Er zullen echter geen programma’s gestopt worden als gevolg van het tekort.
Overwinning
Het zesde millenniumdoel is het bestrijden van infectieziekten zoals aids, tuberculose en malaria. Experts schatten dat het aantal tuberculose-doden - uitgezonderd resistente varianten - voor 2015 kan worden teruggebracht met een derde. Universele verstrekking van muskietennetten om malaria te voorkomen, kan voor 2012 bereikt worden.
Binnen vijf jaar een einde aan malaria, een van de oudste dodelijk ziekten in de wereld, zou een van de grootste overwinningen van onze tijd zijn.
Omdat het Wereldwijde Fonds voor de Bestrijding van Aids, Tuberculose en Malaria de grootste financier is van programma’s tegen deze ziekten, maken gezondheidsfunctionarissen en niet-gouvernementele organisaties zich zorgen over het door donoren toegezegde geldbedrag en de haalbaarheid van de doelen.
Als er niet meer geld binnenkomt, zullen er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden, zeggen ze. “Een land moet misschien kiezen of het geld uitgeeft aan een tuberculose-programma of een hiv/aids-programma. Maar deze twee hebben direct met elkaar te maken. Tuberculose is de belangrijkste doodsoorzaak onder mensen met hiv of aids”, zegt Carol Nyirenda, coördinator van het Community Initiative for Tuberculosis Hiv/Aids and Malaria in Zambia.
Voor elke twee mensen die een hiv/aids-behandeling krijgen, raken vijf nieuwe mensen besmet. Zo het er nu voor staat, kan het Wereldwijde Fonds alleen doorgaan met het behandelen van de eerste twee mensen. “Maar wat gebeurt er met de vijf nieuwe infecties?”, zegt Nyirenda. “Zonder extra financiering is het niet mogelijk om iets aan die nieuwe besmettingen te doen.”