Interpol en VN starten anti-corruptieacademie

Nieuws

Interpol en VN starten anti-corruptieacademie

Imke van den Akker

20 oktober 2008

Interpol en het VN-agentschap inzake drugs en misdaad (UNODC) openen een school waar functionarissen van over de hele wereld leren hoe zij corruptie kunnen bestrijden. Vorige week, tijdens een VN-conferentie in Wenen, tekenden de twee organisaties een verdrag over de oprichting van 's werelds eerste anti-corruptieacademie.

“Hogere overheidsfunctionarissen en politiebeambten van over de hele wereld kunnen cursussen van een tot drie weken komen volgen om corruptie te bestrijden. Daarmee wordt de veiligheid van de alle wereldburgers gewaarborgd”, zegt de secretaris-generaal van Interpol en bedenker van de school, Ronald Noble.
De internationale anti-corruptieacademie wordt opgetrokken in een buitenwijk van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen en zal in de herfst van 2009 de deuren openen. De studenten zullen er leren hoe zij corruptie en omkoping kunnen voorkomen, herkennen en uitroeien. Het is de bedoeling dat er zo’n duizend cursisten per jaar worden opgeleid en dat zij hun kennis weer doorgeven in eigen land.

Financiële crisis

Volgens schattingen van de VN worden er jaarlijks wereldwijd steekpenningen betaald ter waarde van 746 miljard euro. Corruptie is een wereldwijd fenomeen, maar er is een groot verschil in de mate waarop ze voorkomt. Het is vooral in ontwikkelingslanden en nieuwe democratieën een groot probleem. In de huidige financiële crisis speelt corruptie geen grote rol.
Als gevolg van de crisis zal de bestrijding van corruptie echter extra belangrijk worden, zegt Noble: “De middelen zullen schaarser worden en de buitenlandse hulp zal afnemen.” Hij hoopt dat de academie zal helpen ervoor te zorgen dat de hulp terecht komt bij degenen die haar nodig hebben en niet in de zakken van corrupte bureaucraten verdwijnt.
Directeur van UNODC, Antonio Maria Costa benadrukt vooral de praktische voordelen van de academie. “Deze academie zal niet alleen corruptieambtenaren opleiden, maar ook toekomstige leiders in overheden of in de publieke sector zullen bij ons terecht kunnen. Op die manier kunnen zij ervoor zorgen dat er in hun land een cultuur van integriteit opgebouwd wordt”, zegt Costa.

Samenwerken

Voordat de academie zijn deuren opent moet er nog een hoop gebeuren. “Er moet nog een directeur benoemd worden, de begroting moet bekeken worden, de toelatingscriteria moeten worden bepaald en de academie moet erkend worden in de Oostenrijkse wet”, zegt Noble. Ook zullen Interpol en UNODC voor functionele en financiële hulp aankloppen bij andere internationale organisaties, zoals de Wereldbank en academische instellingen.