Investeerders zien kansen in klimaatadaptatie niet

Nieuws

Klimaatinvesteringen in de lift, maar benodigde bedrag tot 2030 wordt nog lang niet gehaald

Investeerders zien kansen in klimaatadaptatie niet

Investeerders zien kansen in klimaatadaptatie niet
Investeerders zien kansen in klimaatadaptatie niet

IPS

10 oktober 2019

Klimaatinvesteringen zitten in de lift. Maar ondanks de opwaartse trend halen ze lang niet de 3.000 miljard dollar die jaarlijks nodig is tot 2030. Vooral op het gebied van adaptatie (aanpassing) blijven de investeringen achter.

Jarle Refsnes / Flickr (CC BY-ND 2.0)

In 2012 bedroegen de klimaatinvesteringen nog 360 miljard dollar, nu is dat bijna 600 miljard. Een groei, maar onvoldoende om het doel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius te halen.

De cijfers kwamen naar voren tijdens de conferentie Private Investment for Climate van het Green Climate Fund in Incheon (Zuid-Korea).

Investeringskansen

“De private sector beheert momenteel meer dan 210.000 miljard dollar, maar investeert daar slechts een zeer klein deel van in klimaatfinanciering”

Yannick Glemarec, directeur van het Green Climate Fund (GCF) zegt dat de wereld de inspanningen op het gebied van aanpassing en mitigatie (maatregelen om de emissie van broeikasgassen te verminderen) sterk moet opschalen. Volgens hem liggen er grote investeringskansen. De conferentie is mede bedoeld als marktplaats voor ideeën en om te onderzoeken hoe fondsen van banken en andere institutionele investeerders gebruikt kunnen worden voor klimaatfinanciering in ontwikkelingslanden.

“Kansen voor de private sector om te investeren in energie in ontwikkelingslanden hebben een geschatte waarde van meer dan 23.000 miljard in de periode van nu tot 2030”, zei hij. “De private sector beheert momenteel meer dan 210.000 miljard dollar, maar investeert daar slechts een zeer klein deel van in klimaatfinanciering als gevolg van marktbarrières”, zei Glemarec.

Hindernissen

De meeste private investeringen zijn gedaan in de mitigatiesector: het verminderen van de uitstoot. Te denken valt dan aan e-transport en hernieuwbare energie. Aanpassingsprojecten wereldwijd, inclusief in bossen en de landbouw, trekken nauwelijks private investeringen aan.

“Wereldwijd gaat de investeringstrend sterk richting mitigatie en veel minder naar aanpassing”, zegt Barbara Buchner, directeur van het Climate Finance Programme van het Climate Policy Initiative, een denktank die werkt aan verbetering van energie- en landgebruik.

De redenen daarvan zijn een gebrek aan bewustwording en kennis over de klimaatrisico’s, binnenlands beleid en regels, geen markttoegang, sociale houding, een complexe situatie die investeren in aanpassingsprojecten moeilijk maakt en een algeheel gebrek aan inzicht in hoe dergelijke projecten winst kunnen opleveren.

“Mitigatieprojecten zijn vaak meer ‘investeringsklaar’. De technologie is al beschikbaar en je hoeft alleen nog maar te investeren. De impact van de investeringen is ook directer en zichtbaarder”, zegt ze.

Toch is ook in de adaptatiesector winst te halen. Een rapport van de Global Commission Adaptation wees daar afgelopen maand op.

Leiderschap

“Klimaatverandering is voor ons een ramp”, zegt Andrew Holness, premier van Jamaica. “Maar we gaan de uitdaging aan. Het kan ook een kans zijn.”

Sommige experts wijzen erop dat ook veel afhangt van politiek leiderschap. Zo heeft Afrika bijvoorbeeld infrastructuur nodig ter waarde van 130 tot 170 miljard dollar per jaar. Overheden hebben daar zelf onvoldoende geld voor. De regio moet dus private investeringen aantrekken. Momenteel zijn er echter weinig mogelijkheden voor private investeerders, zegt Koffi Klaousse, directeur projectontwikkeling bij het infrastructuurfonds Afrika 50.

“We hebben talloze projecten, maar daar zitten er maar weinig tussen waar de private sector in kan investeren”, zegt hij. De politiek is volgens hem aan zet als het gaat om het creëren van mogelijkheden.

Jamaica

Andrew Holness, premier van Jamaica, zei dat zijn land bijna een miljard dollar aan private investeringen heeft binnengehaald. “Klimaatverandering is voor ons een ramp”, zei hij. “Maar we gaan de uitdaging aan. Het kan ook een kans zijn. Als het weer extremer wordt, moeten we een veerkrachtiger en klimaatslimme infrastructuur bouwen. Daarvoor zijn publieke en private investeringen nodig.” Jamaica stelt zich in dat opzicht volgens hem “fiscaal verantwoordelijk” op en werkt aan reducering van de schuldenlast om aantrekkelijker te worden voor investeerders.

Op de conferentie stonden verder discussies op het programma over het vergroten van de inbreng institutionele beleggers, de rol van financiële innovatie in het stimuleren van klimaatinvesteringen in infrastructuur, energie en landgebruik.