Investeringen in drinkwater lekken weg in corruptie

Corruptie heeft een zeer schadelijke invloed op de grootschalige investeringen die wereldwijd worden gedaan in de watersector. Dat stelt het Water Integrity Network in een deze week verschenen rapport. Tien procent van het geld lekt weg.

  • ILRI (CC by-nc-sa 2.0) In 2013 verdween in Malawi 5 miljoen dollar via het hervormde systeem voor publieke financiën naar de rekeningen van ambtenaren. ILRI (CC by-nc-sa 2.0)

Elk jaar worden er miljarden dollars geïnvesteerd in de watersector. Het aantal mensen dat geen schoon drinkwater heeft, is echter even groot als het aantal mensen dat het moet stellen zonder sanitaire basisvoorzieningen: 32 procent van de wereldbevolking in 2015, meldt corruptiewaakhond Transparancy International.

Dat er zoveel uitgegeven wordt en dat er toch zo’n kloof bestaat, komt deels doordat 10 procent van de investeringen in de watersector verloren gaan aan corruptie, zegt het Water Integrity Network (WIN). Ook slecht beheer heeft negatieve gevolgen voor de meest kwetsbare mensen, in het bijzonder vrouwen, kinderen en landlozen.

50 miljoen van Nederland

Water en sanitaire voorzieningen zijn formeel erkend als mensenrecht door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in 2010. De werkelijkheid is echter nog ver verwijderd van dit doel, volgens het WIN. ‘Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef hebben ongeveer 663 miljoen mensen wereldwijd gebrek aan zogenoemd “verbeterd” drinkwater. Dat leidt tot 1,6 miljoen doden per jaar. In de meeste gevallen gaat het om kinderen jonger dan vijf jaar.’

Het WIN zegt dat er actie ondernomen moet worden om de corruptie tegen te gaan. De studie licht enkele specifieke kwesties uit, zoals in Malawi. In 2013 verdween daar 5 miljoen dollar via het hervormde systeem voor publieke financiën naar de rekeningen van ambtenaren.

In 2015 bleek er 4 miljoen euro verdwenen te zijn van de 70 miljoen euro voor de tweede fase van het nationale waterprogramma in Benin. Dat programma had 50 miljoen euro gekregen van Nederland. De Nederlandse ontwikkelingssamenwerking met Benin werd vervolgens opgeschort.

Oliebedrijven

Corruptie beperkt zich echter niet tot ontwikkelingslanden. ‘In Californië constateerde een lid van de Senaat in 2015 dat er sprake was van corruptie bij het verstrekken van vergunningen aan oliebedrijven die afvalwater onder de grond lozen.’

Volgens de Water Integrity Outlook 2016 kan met beter bestuur en corruptiebestrijding ongeveer 75 miljard dollar per jaar teruggewonnen worden, geld dat anders verloren zou gaan aan corruptie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.