Investeringen in en vanuit ontwikkelingslanden stijgen naar record
Carey L. Biron
07 december 2012
Directe buitenlandse investeringen in en vanuit ontwikkelingslanden naderen een recordhoogte. Dat meldt de Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA), een lidorganisatie van de Wereldbank in Washington, donderdag.
De directe buitenlandse investeringen (DBI) vanuit ontwikkelingslanden namen in 2012 met 11 procent toe, ondanks de wereldwijde economische vertraging, staat in het MIGA-rapport. Daarmee is een nieuw record van 237 miljard dollar bereikt. Het MIGA heeft tot taak buitenlandse investeringen in opkomende economieën te stimuleren.
De groei past in een bredere trend waarbij zowel buitenlandse investeringen in als vanuit ontwikkelingslanden toenemen. Zesendertig procent van alle directe buitenlandse investeringen ging dit jaar naar ontwikkelingslanden, terwijl 14 procent van de DBI uit die landen afkomstig was.
Het meeste investeringsgeld vloeit uit de zogenoemde middeninkomenlanden. Brazilië China, Rusland en India waren in het afgelopen jaar samen goed voor 64 procent van deze investeringen. Chinese staatsbedrijven investeerden nog nooit zoveel in het buitenland als in 2012.
Zwakke economie
In het algemeen waren de investeringstrends in bijna alle delen van de wereld relatief zwakker in het afgelopen jaar, als gevolg van politieke instabiliteit en de wereldwijde economische crisis. Latijns-Amerika was hierin een uitzondering. De geldstroom naar ontwikkelingslanden was dit jaar 7 procent lager, zo’n 600 miljard dollar. Het MIGA verwacht echter dat in 2013 het record uit 2008 – net voor de economische crisis – verbroken zal worden.
Directe buitenlandse investeringen in ontwikkelingslanden “zwengelen de groei nog steeds aanzienlijk aan, ook nu de economie wereldwijd verzwakt is”, zei Izumi Kobavashi van het MIGA gisteren.
Activisten waarschuwen echter dat buitenlandse investeringen in ontwikkelingslanden ook problemen met zich meebrengen. Het MIGA-rapport gaat niet in detail in op het soort investeringen in ontwikkelingslanden. Wel laat het zien uit welke industrie 438 multinationals die aan het onderzoek meededen, in 2012 afkomstig waren. De grootste sector is de financiële sector, die vooral zijn basis heeft in de Verenigde Staten.
Landbouwgrond
Volgens een nieuw rapport van het Amerikaanse Oakland Institute liggen enkele van de meest lucratieve nieuwe investeringskansen in landbouwgrond in ontwikkelingslanden. Toch is er opvallend weinig informatie beschikbaar over deze trend. Onderzoekers van het Oakland Institute suggereren dat de private financiële sector in de afgelopen paar jaar meer dan 25 miljard heeft geïnvesteerd in landbouwgrond en landbouw in ontwikkelingslanden. Dat bedrag kan in de komende jaren verdubbelen of verdriedubbelen, stellen de onderzoekers.
Dergelijke investeringen worden vaak neergezet als “sociale investeringen”, gericht op bestrijding van honger en het verzachten van de klimaatverandering. Het Oakland Institute stelt echter dat ze ook een negatieve impact op de voedselzekerheid, het milieu en het inkomen van de plaatselijke bevolking kunnen hebben.