Inwoners Bagdad willen niet buigen voor bommen

Terwijl Irak zich voorbereidt op de verkiezingen, woensdag, neemt het aantal aanslagen toe. Maar omstanders benadrukken dat het leven moet doorgaan.
 

  • CC BY-NC 2.0 James Gordon De ravage na een aanslag in Bagdad op een archieffoto. CC BY-NC 2.0 James Gordon

Hij viel pas op toen hij stilhield. Niemand staat namelijk stil in de drukke wijk Karrada, een buurt die barst van de winkels, restaurants, ijssalons en café’s. Tot deze week, op straat, met aan de ene kant het bekende Abu Ali-café en aan de andere kant een limonadebar.

“Ik zag hem”, zegt Salam, een gepensioneerde legercommandant die op dat moment met een paar vrienden bij de bar zat. “Hij stond daar alleen maar, midden op de weg, rustig en starend in de verte.” De meeste van de bezoekers van het café aan de overkant waren te druk in gesprek om hem op te merken. Ze hadden het over voetbal waarschijnlijk, of de verkiezingen, of misschien – het is een plek met veel kunstenaars en schrijvers – over literatuur, lurkend aan hun waterpijp.

Enkele tellen laten blies de man zichzelf op. De diepe knal van de explosie echode door de stad. Salam werd omhooggesmeten en vloog drie meter naar achteren. Om hem heen klonk geschreeuw en gegil en het geloei van auto-alarmen. Mensen renden in alle richtingen, en overal zaten bloedspetters. Tien mensen overleefden de aanslag niet, achttien raakten gewond

Geweld

Dit soort aanslagen wordt meestal gepleegd door ISIS (Islamitische Staat in Irak en de Levant), de aan al Qaida gelieerde groep die meestal autobommen gebruikt om verderf te zaaien in sjiitische of gemengde wijken. Met de parlementsverkiezingen op komst, de eerste sinds de Amerikanen vertrokken in 2011, neemt het geweld toe, met alleen al in maart 480 burgerdoden, nog afgezien van aanhoudende gevechten in de provincie Anbar. On totaal zijn er afgelopen jaar 8740 mensen vermoord, schat de VN, het hoogste aantal sinds 2006 en 2007, toen het land op de rand van burgeroorlog balanceerde.

Op de ochtend na de aanslag in Karrada reageren ooggetuigen met een combinatie van terughoudendheid en de wens om zich uit te spreken tegen de daders. Sommigen hebben tranen in hun ogen. “Ik wordt hier alleen maar heel verdrietig door”, zegt Salam rustig, nog steeds geschokt. “Dit was een culturele plaats, schilders en dichters en zelfs sommige beroemde sporters, die hier voetbal kwamen kijken. Waarom doen ze zoiets?” Hij wijst naar de stoeprand. “Daar was zijn hoofd. Van de dader. Het stond daar op straat.”

Terugkomen

De bedoeling van ISIS en vergelijkbare groepen is om de door sjiïeten geleide regering te bestrijden en een sektarische oorlog uit te lokken. Die verleiding is tot nog toe weerstaan, en ook de mensen in Karrada weigeren het hoofd te buigen voor het geweld.

“We zullen hier elke nacht terugkomen”, zegt Ahmed, die met een verband loopt als gevolg van een andere aanslag, in een ander café. “Die mensen willen alles doden, mannen, vrouwen, kinderen, baby’s. Soms denk ik dat ze zelfs de vogels willen doden, de bomen, en ieder levend wezen onder de Iraakse lucht. Ze willen ons vernietigen.”

“Wat ze willen vernietigen is het leven”, zeggen omstanders. “Maar het Iraakse volk houdt van het leven.”

Terwijl de medewerkers van de winkels bezig zijn met het opruimen van de ravage en het gebroken glas en de politie aanwijzingen geeft, vertellen de aanwezigen dat ze vooral gruwen van de lafheid. “Laat ze uit de schaduw komen en van man tot man tegen ons vechten”, zegt Salim. “Het is tijd dat ze uit de duisternis tevoorschijn komen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.