Inwoners van Kasjmir zijn Indiase bommen spuugzat

Nieuws

Inwoners van Kasjmir zijn Indiase bommen spuugzat

Inwoners van Kasjmir zijn Indiase bommen spuugzat
Inwoners van Kasjmir zijn Indiase bommen spuugzat

Athar Parvaiz

03 december 2013

Inwoners van de dorpen rond Tosamaidan in Kasjmir pikken het niet langer dat het Indiase leger in hun streek oefent met artillerie. Niet-ontplofte bommen hebben er al veel levens verwoest.

Tosamaidan is een pittoresk en uitgestrekt weiland op ongeveer 112 kilometer van Srinagar, de hoofdstad van de Indiase deelstaat Jammu en Kasjmir. In 1964 kreeg het Indiaanse leger het weiland, van ongeveer 150 hectare, voor een periode van vijftig jaar in pacht van de deelstaatregering.

Nu die huurperiode afloopt in april volgend jaar, zijn meer dan dertig dorpen rond Tosamaidan een grootscheepse campagne gestart tegen een verlenging.

Ze beweren dat de bommen al heel wat doden en honderden gewonden hebben veroorzaakt, maar ook hun vee doden en het toeristisch potentieel van de streek fnuiken. “Als onze ouders in 1964 hadden gezegd dat het leger geen militaire oefeningen mocht houden in de buurt van onze dorpen, zouden we niet zo geleden hebben”, verklaart Fatima Begam uit het dorp Khag.

Mensenrechtenactivisten

De Kasjmirvallei was decennialang het epicentrum van een bloedig conflict tussen India en Pakistan. Minstens 60.000 mensen zijn omgekomen bij het geweld sinds het uitbreken van de opstand in 1989. De regio kende een grote mobilisatie van Indiase troepen.

Nu wil het leger Tosamaidan nog twintig jaar in bezit houden, tot groot ongenoegen van de bewoners van dorpen als Khag, Beerwah en Arzal

In augustus raakte bekend dat de er veel bommen na de legeroefeningen achter zijn gebleven en dat die over de hele periode 63 mensen hebben gedood. Het protest van de dorpelingen krijgt sindsdien ook de steun van mensenrechtenactivisten en politici in Kasjmir.

Mehbooba Mufti, voorzitter van de Democratische Volkspartij, heeft gevraagd om de schoonheid van Tosamaidan voortaan uit te spelen als toeristische troef, in plaats van er militaire oefeningen te houden. “Je kan niet doof blijven voor de smeekbeden van duizenden dorpelingen die op vele fronten af te rekenen hebben met de gevolgen van deze oefeningen.”

Ook zijn politieke rivalen van de regerende Nationale Conferentiepartij, vinden een verlening van het huurcontract voor het leger geen goed idee. De deelstaatregering heeft nu een werkgroep opgericht die verslag zal uitbrengen bij de Indiase regering.

Maar velen vinden dat de regering een verlenging van het contract sowieso zou moeten afwijzen op basis van de realiteit op het terrein. “Zowel principieel als legaal heeft de regering genoeg redenen om nee te zeggen. Een democratisch verkozen regering moet trouwens altijd rekening houden met oprechte grieven van haar bevolking”, schreef de veel gelezen krant Kashmir Uzma vorige maand in zijn hoofdartikel.

Rem op ontwikkeling

De artillerieoefeningen zetten ook een rem op de ontwikkeling van de streek. “Enkele jaren geleden blokkeerde het leger de bouw van een nieuwe weg, omdat die de inwoners gemakkelijk toegang tot het legerkamp zou verschaffen”, vertelt Akhtar Hussain, een andere bewoner van Khag.

De dorpelingen klagen dat ze in hoger gelegen gebieden op niet-ontplofte granaten stoten, maar dat de bommen ook naar lager gelegen gebieden rollen bij felle regenbuien in de zomer.