Klimaatneutraliteit voor 2050 is nog mogelijk
VN-klimaatpanel heeft zonne-energie sterk onderschat (en dat is goed nieuws voor het klimaat)
IPS
01 april 2021
De huidige modellen van het VN-klimaatpanel onderschatten het potentieel van zonnepanelen sterk, zo blijkt uit nieuw internationaal onderzoek. De productie van zonne-energie groeit veel sneller en is een stuk goedkoper dan verwacht. Dat maakt klimaatneutraliteit nog voor 2050 mogelijk.
Zonnepanelen voorzien een bergdorp in Lesotho van elektriciteit.
De huidige modellen van het VN-klimaatpanel onderschatten het potentieel van zonnepanelen sterk, blijkt uit nieuw internationaal onderzoek. De productie van zonne-energie groeit veel sneller en is een stuk goedkoper dan verwacht. Dat maakt klimaatneutraliteit nog voor 2050 mogelijk.
De razendsnelle wereldwijde opmars van zonne-energie is met geen enkele andere energiebron te vergelijken. Dat blijkt uit een nieuwe studie die onderzoekers aan universiteiten in de VS, Europa, Japan en Australië, onder leiding van de Aarhus Universiteit in Denemarken, publiceerden in het wetenschappelijk tijdschrift Joule. Die snelle evolutie in de afgelopen 14 jaar is sterk onderschat in de scenario’s van het VN-klimaatpanel (IPCC).
‘We hebben goede redenen om aan te nemen dat die ontwikkeling zich voortzet’, zegt de Spaanse hoogleraar Ingenieurskunde Marta Victoria, die de studie in Denemarken leidde. ‘Er wordt intensief onderzoek gedaan naar fotovoltaïsche technologie, de integratie ervan in stroomnetten en de synergie met andere industrieën. Bovendien zijn er innovatieve technologieën op komst die een bijkomende impuls kunnen geven. In de toekomst zal energie uit zonnecellen nog goedkoper zijn dan nu.’
Goedkoper dan voorspeld
De technologie voor zonne-energie blijkt op dit moment zelfs al goedkoper dan wat het VN-klimaatpanel (IPCC) had voorspeld in zijn scenario’s voor 2050. Volgens het onderzoek onderschatten de IPCC-scenario’s niet alleen de prijs van stroom uit zonne-energie, maar zijn ze ook te conservatief wat betreft het maximale aandeel van de energiesystemen.
De technologie blijkt op dit moment al goedkoper dan wat het IPCC had voorspeld in zijn scenario’s voor 2050.
‘Zo hebben verschillende modellen een ingebouwd plafond van 30 procent elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen’, zegt Victoria. ‘Terwijl de ervaring in bijvoorbeeld Denemarken leert dat een hoger aandeel vlot haalbaar is.’
Hetzelfde geldt voor de kosten. ‘De modellen die het IPCC in rapporten gebruikt, gaan uit van een kost die in het jaar 2050 daalt tot minimaal 1 euro per geïnstalleerde watt. Maar die gemiddelde kostprijs ligt nu al lager.’
De modellen van het IPCC hebben simpelweg geen rekening gehouden met de snelheid waarmee de fotovoltaïsche zonnetechnologie zich heeft ontwikkeld, stelt de studie. Geen enkele andere energiebron kende ooit een exponentiële wereldwijde groei zoals die van zonne-energie sinds 2007.
Zonne-energie wordt volwassen
Die conclusie heeft belangrijke gevolgen voor het beleid, zegt Marta Victoria. Het betekent immers dat de IPCC-modellen, die wereldwijd de basis vormen voor belangrijke politieke beslissingen rond energie, in feite achterhaald zijn.
‘Het gevolg van zonnepanelen onderschatten, is dat het IPCC meer nadruk legt op andere energiebronnen en technologieën’, stellen de onderzoekers. ‘Dat is duidelijk verkeerd. Het IPCC moet een helder signaal geven dat de technologie volwassen is geworden en dat ze in de toekomst een grotere rol moet gaan spelen.’
Klimaatneutraal
Uit de analyse blijkt dat zonne-energie zodanig snel evolueert dat we zelfs “ver voor 2050” kunnen overschakelen op klimaatneutrale energievoorziening.
‘Je kunt geen achterhaalde schattingen van oude energiesystemen gebruiken om een totaal andere toekomst te modelleren.’
Volgens Victoria bestaat er geen twijfel over hoe de wereldgemeenschap de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs kan halen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius: massaal investeren in hernieuwbare energiebronnen en vooral zonne-energie.
‘Je kunt geen achterhaalde schattingen van oude energiesystemen gebruiken om een totaal andere toekomst te modelleren’, zegt ze. ‘We moeten beseffen dat fotovoltaïsche technologie de voorbije jaren dramatische ontwikkelingen heeft ondergaan en daardoor een cruciale speler wordt. Anders wordt de groene transitie van onze energiesystemen veel te duur.’