Irak blijft VS achtervolgen

Nieuws

Irak blijft VS achtervolgen

Irak blijft VS achtervolgen
Irak blijft VS achtervolgen

Jim Lobe

09 januari 2014

De Verenigde Staten richten hun aandacht noodgedwongen weer op Irak, nu de aan Al Qaeda gelinkte groep Islamitische Staat van Irak en Syrië (ISIS) de westelijke stad Fallujah heeft ingenomen. Twee jaar geleden vertrokken de laatste Amerikaanse militairen uit Irak.

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama, die direct militair ingrijpen heeft uitgesloten, heeft Hellfire-raketten en ander militair materieel naar het Iraakse leger gestuurd. Dat zou naar verluidt de stad omsingeld hebben. Fallujah is de op een na grootste stad in de door soennieten gedomineerde westelijke provincie Al-Anbar. De stad was het centrum van de soennitische opstand tegen de Amerikaanse bezetting die acht jaar geduurd heeft.

De regering oefent ook druk uit op Robert Menendez, voorzitter van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat, om toestemming te geven voor de levering van een vloot Apache-aanvalshelikopters waar de Iraakse premier Nouri Al-Maliki om heeft gevraagd. De Iraakse leider, die een coalitie van sjiieten aanvoert, vraagt al sinds 2011 om de helikopters en F-16-straaljagers. Het laatst deed hij dit tijdens een bezoek aan Washington in november.

Verzoening

Sommige critici van zowel Maliki als Obama dringen er echter op aan om voorwaarden te verbinden aan extra steun. De Iraakse leider zou meer flexibiliteit moeten tonen als het gaat om de eisen van de soennitische minderheid in het land. “Het is belangrijk om de Al Qaeda-militanten te doden, maar als politieke verzoening met de soennitische bevolking uitblijft, zal Al Qaeda in Irak (AQI) snel genoeg de verliezen weer aanvullen”, schreef Max Boot, een militair analist bij de Council of Foreign Relations. Volgens Boot heeft krachtig optreden van Maliki eenvoudigweg meer soennitische oppositie tot gevolg.

Andere analisten zijn het daarmee niet eens. Zij vinden dat ISIS, liefst met hulp van plaatselijke milities die samen met het Iraakse leger strijden, verslagen moet worden. Wie de schuld van de huidige situatie op Maliki schuift, haalt volgens hen “oorzaak en gevolg” door elkaar.

Gisteravond klonken er geluiden dat ISIS onder druk van plaatselijke leiders zijn troepen aan het terugtrekken was uit Fallujah. Die leider zouden bang zijn voor eenzelfde verwoesting die de stad ten deel viel tijdens de Amerikaanse bezetting in 2004. Het feit echter dat de groep controle heeft weten te verwerven over de stad –  en vorige week ook kort over delen van de provinciehoofdstad Ramadi – geeft aan dat de dreiging van een burgeroorlog zoals in Syrië niet denkbeeldig is.

Marionetten

ISIS was, totdat het afgelopen week onder vuur kwam te liggen van andere rebellengroepen, de dominante opstandelingengroep in buurland Syrië. De groep wil een transnationaal emiraat vestigen als onderdeel van groter plan om de invloed van het door sjiieten geleide Iran in te perken. Maliki, en in mindere mate de Syrische president Bashar Assad en de Libanese Hezbollah, wordt gezien als een marionet van Iran.

Obama heeft duidelijk gemaakt dat hij geen partij wil kiezen in een religieuze oorlog tussen sjiieten en soennieten, of dat nu in Syrië is of elders in de regio. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei afgelopen week in Jeruzalem dat het in Irak gaat om “een strijd die van de Irakezen is.” Wel benadrukte hij dat Washington alles zal doen wat nodig is om Bagdad te helpen ISIS te verslaan, waarbij hij Amerikaanse interventie uitsloot.