Irak koopt Amerikaans wapentuig
Thalif Deen
15 december 2011
Nu de Verenigde Staten de laatste van hun vijftigduizend soldaten terugtrekken uit Irak, heeft de Iraakse president Nuri al-Maliki nog een belangrijk verzoek: hij wil voor miljarden dollars aan Amerikaanse wapens om zijn strijdkrachten te versterken.
Irak was lange tijd een bondgenoot van de Sovjet Unie en later van Rusland. Onder de voormalige Iraakse leider Saddam Hoessein bestond er geen militaire samenwerking met de Verenigde Staten.
Irak neemt nu echter langzaam afscheid van het omvangrijke arsenaal aan Russische en Franse wapens. Dat moeten plaatsmaken voor Amerikaans materieel.
Begin deze week kreeg al-Maliki op het Witte Huis de toezegging voor een tweede lading van achttien geavanceerde F-16 gevechtsvliegtuigen om de Iraakse luchtmacht weer op te bouwen. Veel Iraaks materieel werd verwoest door de Verenigde Staten tijdens het militaire offensief dat in 2003 begon.
De Iraki’s hebben aangeven dat het leger in totaal 96 F-16 gevechtsvliegtuigen nodig heeft. Irak wil niet alleen nieuwe wapens uit de VS betrekken, maar ook militaire training door de Amerikanen laten verzorgen.
Sovjetwapens
Dan Darling, defensiespecialist Midden-Oosten bij Forecast International, een marktonderzoeksbureau in Connecticut dat zich mede richt op de defensiesector, zegt dat het Iraakse leger zwaar leunt op Amerikaans materieel.
Tijdens de eerste fase van de opbouw van de Iraakse Veiligheidstroepen, rustten de Amerikanen de Iraakse troepen uit met tweedehands wapens uit de Sovjettijd. Ook doneerden ze materieel uit de voormalige Warschaupactlanden, omdat de gemiddelde Iraakse militair gewend was aan dergelijke wapens.
Na 2005, zegt Darling, werd het doel om de Iraakse militairen uit te rusten met Amerikaanse wapens.
In 2008 werd overeenstemming bereikt over een wapenpakket ter waarde van 10,9 miljard dollar (8,4 miljard euro). In het pakket zaten zes C-130J Hercules transportvliegtuigen, 24 Bell helikopters met Hellfire-raketten en lanceerinrichtingen, 140 Abrams-tanks, 160 Guardian M1117- pantservoertuigen, 392 lichte pantservoertuigen en 26 M72-antitankwapens.
In oktober 2010 kondigde het Amerikaanse Departement van Defensie (DoD) een tweede pakket ter waarde van 4,2 miljard dollar (3,2 miljard euro). Dat pakket bevatte achttien F-16 gevechtsvliegtuigen, AIM-9 Sidewinder lucht-luchtraketten, lasergeleide bommen en verkenningsapparatuur.
Het wapenpakket maakt Irak volgens het DoD “een meer waardevolle partner in een belangrijk gebied van de wereld” en het komt ook tegemoet aan de “legitieme vraag van Irak.”