"Iran afschrikken met meer kernwapens"
Barbara Slavin
19 januari 2012
Belangrijke Amerikaanse adviseurs maken zich zorgen over een mogelijke oorlog tussen Israël en Iran. Om die te vermijden, denken ze onder meer aan Amerikaanse kernwapens in het Midden-Oosten, om het afschrikkingseffect groter te maken.
Bruce Riedel, topadviseur van de laatste vier Amerikaanse presidenten, is duidelijk: de negatieve gevolgen van een oorlog met Iran zijn veel groter dan de positieve. Om een oorlog te vermijden, moeten de machtsbalans in het voordeel van Israël blijven houden.
Oorlog
Tijdens een toespraak voor de Atlantic Council, een denktank in Washington, had Riedel stevige kritiek op iedereen die pleit voor een aanval op Iran, inclusief bijna alle Republikeinse presidentskandidaten. “Ik gebruik de term ‘militaire aanval’ niet”, zegt Riedel. “We zullen in oorlog zijn met Iran. Als we daarmee eenmaal begonnen zijn, zullen we niet unilateraal kunnen beslissen wanneer die oorlog eindigt. Dat kan uitdraaien op een nieuwe grondoorlog in Azië.”
De wereldeconomie zou sterk lijden door stijgende olieprijzen en Amerikaanse soldaten in Irak en Afghanistan zouden doelwitten worden van de Iraanse vergelding, zegt hij. Vooral in Afghanistan wordt de situatie dan problematisch, want Iran zou een nieuw toevluchtsoord worden voor de taliban. “De kansen op succes in Afghanistan volgens de huidige tijdslijn zijn dan praktisch nihil.”
Israël
Hoewel de Amerikaanse strijdkrachten en inlichtingendiensten zich sterk lijken te kanten tegen een oorlog met Iran, is de houding van Israël veel minder duidelijk. Amerikaanse beleidsmakers vrezen dan ook dat Israël in actie zou kunnen komen zonder de VS in te lichten, om zo een veto te vermijden.
Michael Eisenstadt, Iranspecialist aan het Washington Institute for Near East Policy, suggereert daarom dat Iran kan afzien van de verrijking van uranium door de aanhoudende campagne van aanslagen tegen kernwetenschappers en de sabotage van installaties in het land.
Beide sprekers zijn het erover eens dat 2012 een “beslissingsjaar” wordt voor Israël, omdat Iran gestaag uranium blijft verrijken. Volgens Eisenstadt moeten de VS een delicaat evenwicht bewaren: genoeg druk houden op Iran, maar ook niet te veel, waardoor het land drastische stappen zou ondernemen en plots versneld aan een kernwapen zou gaan werken.
Afschrikkingseffect
Volgens Riedel hoeft een Iran met atoomwapens helemaal niet de existentiële bedreiging te zijn die Israël erin ziet, als de machtsbalans “overweldigend in het voordeel van Israël blijft.” Het land heeft nu al de “beste strijdkracht in het Midden-Oosten”, maar heeft ook al kernwapens sinds de late jaren zestig, naar schatting een honderdtal. Het kan die bovendien vanaf drie platformen afvuren: de Jericho-raket, F-15 gevechtsvliegtuigen en duikboten.
Tot nog toe heeft Israël altijd ontkend noch bevestigd dat het nucleaire wapens had, maar die strategie moet nu misschien herbekeken worden, zegt Riedel. Om Israël gerust te stellen, kunnen de VS de capaciteit van het land op het vlak van schepen en duikboten opkrikken.
Riedel en Eisenstadt staan niet alleen in hun betoog. Ook Colin Kahl, tot voor kort hoofd van de afdeling Midden-Oosten van het Pentagon, denkt in een bijdrage in het tijdschrift Foreign Affairs aan meer afschrikkingsmiddelen. Er zijn nu al twee Amerikaanse vliegdekschepen, batterijen met Patriotraketten en speciale schepen tegen ballistische raketten, “maar misschien moeten die aangevuld worden met nucleaire wapens”, schrijft hij.