"Iran moet zieke politieke gevangene vrijlaten"
Katie Mattern
02 juli 2009
De Iraanse autoriteiten moeten onmiddellijk de belangrijke hervormingsgezinde journalist en politicus Saeed Hajjarian vrijlaten, vindt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Hajjarian is ziek en dreigt ten onder te gaan aan de harde omstandigheden.
De 55-jarige Hajjarian is ernstig invalide en ziek sinds een moordaanslag in 2000 en heeft constante medische verzorging nodig. Toch werd hij op 15 juni gearresteerd zonder formele beschuldiging.
“Het is al erg genoeg dat de autoriteiten een man die zo ziek is als Saeed Hajjarian arresteren in hun poging om de protesten te onderdrukken”, zegt Sarah Leah Whitson, van Human Rights Watch (HRW) in het Midden-Oosten, “maar de omstandigheden, de harde behandeling en de intense druk om valse verklaringen af te leggen brengen zijn leven in gevaar.”
Hajjarian was een van de honderden – sommigen beweren duizenden – prominente hervormingsgezinde figuren die opgepakt werden omdat ze achter het geweld na de verkiezingen zouden zitten. Hij werd drie dagen na de overwinning van Ahmadinejad gearresteerd. Zijn vrouw, Vajiheh Marsoussi, bracht HRW ervan op de hoogte dat zijn toestand ernstig verslecht was na haar laatste bezoek.
Hajjarian was een hoge officier in de inlichtingendiensten in de jaren tachtig, voor hij strateeg werd voor de hervormingsgezinde beweging. In 1997 werd hij politiek adviseur voor toenmalig president Mohammed Khatami. Zijn krant, Sobh-e Emrooz, speelde een belangrijke rol in het blootleggen van een aantal moorden door het Iraanse ministerie van Inlichtingen in de late jaren negentig. Daarbij werden een aantal personen beschuldigd die nu belangrijke posities innemen in de regering-Ahmadinejad. Volgens Whitson is zijn leven in gevangenschap daardoor in gevaar.
Wankele gezondheid
Op 12 maart 2000 werd Hajjarian in het gezicht geschoten door een militielid van de Basiji. De man werd gearresteerd en veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf, maar snel vrijgelaten. Hajjarian hield er ernstige letsels aan over aan de hersenen en de ruggengraat, en belandde in een rolstoel.
Volgens HRW heeft hij “constante medische zorg nodig en meerdere geneesmiddelen”, maar bleef hij een belangrijke stem voor de hervormers. Zijn familieleden mochten hem bezoeken in de gevangenis na geruchten dat hij overleden zou zijn.
“Door de gespannen omstandigheden in de gevangenis heeft hij een gevaarlijk hoge bloeddruk”, vertelde zijn vrouw aan HRW. “Zijn toestand verslechtert nog door de slechte voeding en hij riskeert een hartaanval.” Hajjarian werd verschillende keren hardhandig verhoord en staat onder druk om documenten te tekenen met valse bekentenissen.
Volgens de laatste schattingen zijn meer dan duizend mensen gearresteerd sinds het geweld na de verkiezingen uitbrak. Minstens twintig demonstranten kwamen om.