Raids op dorpen in Cabo Delgado

IS-aanhangers in Mozambique zetten ontvoerde jongens in als kindsoldaten

ILRI/Ranjitha Puskur / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Een jonge geitenhoeder in Mozambique. Volgens HRW heeft een lokale terreurbeweging ‘honderden’ minderjarige jongens ontvoerd, van wie sommigen niet ouder zijn dan twaalf jaar. In het rapport staat dat ze gehersenspoeld en getraind worden om samen met de militanten te vechten tegen de lokale regeringstroepen.

Een nieuw rapport van Human Rights Watch (HRW) klaagt aan dat aan IS gelinkte milities in Mozambique op grote schaal kinderen ontvoeren om hun strijdkrachten mee aan te vullen.

Volgens HRW heeft een lokale terreurbeweging ‘honderden’ minderjarige jongens ontvoerd, van wie sommigen niet ouder zijn dan twaalf jaar. In het rapport staat dat ze gehersenspoeld en getraind worden om samen met de militanten te vechten tegen de lokale regeringstroepen.

Opstand in Cabo Delgado

In het Oost-Afrikaanse land strijden regeringstroepen en hun bondgenoten al zo’n vier jaar tegen jihadistische milities in de noordelijke provincie Cabo Delgado. De groepering, die lokaal bekendstaat als Al-Shabab (niet te verwarren met Al-Shabaab, een jihadistische terreurbeweging in Somalië), is in oktober 2017 een gewapende opstand begonnen in de noordelijke provincie Cabo Delgado. Twee jaar later zwoer het trouw aan de Islamitische Staat (IS), hoewel het niet duidelijk is hoe nauw de banden tussen de twee organisaties zijn.

Naar eigen zeggen is het doel om de sharia in te voeren in het noorden van het land. De provincie huisvest ook talrijke waardevolle gasinstallaties, voor de Mozambikaanse kust liggen immers enorme gasvelden. De terreurgroep noemt de enorme armoede en groeiende ongelijkheid als aanleiding voor de opstand.

Zowel het regeringsleger als de opstandelingen werden al beschuldigd van oorlogsmisdaden zoals moord, verkrachting en plunderingen. Volgens de Verenigde Naties kwamen er al zeker 2600 mensen om het leven door jihadistisch geweld in het noorden van het land. Naar schatting 730.000 mensen zijn op de vlucht geslagen.

Dodelijke raids

In het rapport stelt HRW op basis van lokale bronnen dat Al-Shabab dodelijke raids uitvoert op dorpen in Cabo Delgado, waarbij ze minderjarige jongens kidnappen. Er komen ook familieleden aan het woord die hun ontvoerde kinderen nadien gezien hebben in de straten van de stad Palma, als gewapende strijdkrachten van de jihadistische militie.

‘We vervoegden vele andere jongens en werden getraind om met messen en geweren te vechten’, getuigt een anonieme jongeman die in 2020 op minderjarige leeftijd werd ontvoerd door troepen van Al-Shabab. ‘Ze vertelden ons dat we moesten vechten en doden om ons land en onze religie te beschermen.’ Sinds hij na een maand tijdens een patrouille kon ontsnappen, vreest hij naar eigen zeggen nog steeds dat de gewapende groep hem opnieuw gaat inlijven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.