Voorlopige verkiezingsuitslag bevestigt peilingen
Islamitische partij Ennahdha op kop bij parlementsverkiezingen Tunesië
Astrid Limpens
10 oktober 2019
Op 6 oktober trokken de Tunesiërs naar de stembus voor de parlementaire verkiezingen. Volgens de voorlopige officiële resultaten ligt de gematigde islamitische partij Ennahdha op kop.
Rached Ghannouchi met zijn partij Ennahdha op kop in de parlementsverkiezingen
Parti Mouvement Ennahdha (CC BY 2.0)
Op zondag 6 oktober vonden in Tunesië parlementaire verkiezingen plaats. Het parlement benoemt de eerste minister van het land. De gematigde islamitische partij Ennahdha staat volgens voorlopige officiële verkiezingsresultaten van de kiescommissie op kop. Deze resultaten liggen in lijn met de exitpolls uitgevoerd door SIGMA Conseil, die een verkiezingsoverwinning voor de partij voorspelde.
Volgens de cijfers van het IRI en NDI, 2 non-profit organisaties die wereldwijd verkiezingen observeren ter bevordering van democratie, waren de participatiegraad en de opkomst van de stemgerechtigden voor de parlementsverkiezingen eerder laag. Slechts 41 procent van de stemgerechtigden bracht zijn stem ook daadwerkelijk uit.
Ennahdha haalt 52 van de 217 zetels binnen, wat van hen de grootste partij maakt. Toch verliezen zij 17 zetels tegenover de eerste democratische parlementsverkiezingen van 2014. Ennahdha trad toen nog met 69 zetels in coalitie met de liberale partij Nidaa Tounes, die toen met Beji Caid Essebsi de eerste democratisch verkozen president van Tunesië leverde.
Qalb Tounes, de partij van presidentskandidaat Nabil Karoui, is de tweede grootste partij en haalt 38 zetels binnen. Mediamagnaat Karoui zat sinds augustus in voorhechtenis op verdenking van witwaspraktijken en belastingontduiking, maar werd woensdag, na de parlementaire verkiezingen, vrijgelaten. Dat meldde de advocaat van Karoui aan persagentschap Reuters.
Presidentsverkiezingen
De vrijlating geeft Karoui enkele dagen de tijd om campagne te voeren voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die op 13 oktober plaatsvinden. Zijn voorhechtenis bracht zijn deelname aan de verkiezingen niet in het gedrang omdat hij nooit veroordeeld is geweest. Aanstaande zondag neemt hij het op tegen de onafhankelijke kandidaat Kaïs Saïed.
De eerste ronde van de presidentsverkiezingen vond plaats op 15 september, twee maanden vroeger dan gepland door het overlijden van president Beji Caid Essebsi eind juli. Die stemronde bleef onbelists omdat geen enkele van de 26 kandidaten een meerderheid behaalde. Saiëd en Karoui kwamen toen als winnaars uit die ronde. Zondag beslist Tunesië wie van hen Essebsi zal opvolgen.
Politieke fragmentatie
De verkiezingsresultaten bevestigen de politieke fragmentatie in Tunesië. Er is grote toename van onafhankelijke kandidaten terwijl traditionele partijen zoals Nidaa Tounes door versplintering aan terrein verliezen. Dit zal vermoedelijk ook invloed hebben op het vormen van een meerderheid of coalitie, al is het verloop hiervan gezien de politiek versnipperde context moeilijk te voorspellen.
Tunesië kende als enige Arabische land een democratische uitkomst na de revolutie van 2011
Zowel het verdere verloop van de presidentiële verkiezingen als de toepassing van de parlementaire verkiezingsresultaten zullen van belang zijn voor de toekomst van de democratie in het Noord-Afrikaanse land. Tunesië kende als enige Arabische land een democratische uitkomst na de revolutie van 2011, maar het kon nog geen oplossingen bieden voor enkele aanhoudende problemen zoals werkloosheid, corruptie en inflatie.
Volgens het IRI-NDI kan Tunesië deze democratische transitie die bezig is sinds de Arabische Lente enkel verderzetten als het land een succesvolle democratische machtsovergang kan verzekeren, waarbij sociale en economische problemen worden aangepakt.