Israël tekent voor het eerst vrijhandelsakkoord met Arabisch land

Nieuws

Palestijnen voelen zich in de steek gelaten

Israël tekent voor het eerst vrijhandelsakkoord met Arabisch land

Israël tekent voor het eerst vrijhandelsakkoord met Arabisch land
Israël tekent voor het eerst vrijhandelsakkoord met Arabisch land

IPS

02 juni 2022

Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hebben in Dubai een vrijhandelsakkoord ondertekend. Het is de eerste keer dat een Arabisch land zulke intense bilaterale relaties aangaat met Israël.

Anuj Taylor Strap Studios-GPO/Handout via Reuters

Orna Barbivai de Israelische minister van Economie en Industrie, en UAE minister van Economie Abdulla bin Touq Al Marri tijdens de ondertekening van het vrijhandelsakkoord tussen de twee staten.

Anuj Taylor Strap Studios-GPO/Handout via Reuters

Volgens het staatspersagentschap van de Verenigde Arabische Emiraten schrapt of verlaagt de overeenkomst de importtarieven op nagenoeg alle goederen die tussen beide landen worden verhandeld. Daardoor zou de onderlinge handel op vijf jaar kunnen toenemen met naar schatting 10 miljard dollar.

Abraham-akkoorden

De historische ondertekening volgt op de die dooi werd ingezet in september 2020. Toen tekenden beide landen samen met Bahrein al een historische overeenkomst om de onderlinge relaties te normaliseren. Dat was het eerste van de zogeheten Abraham-akkoorden, een reeks normalisatie-overeenkomsten tussen Israël en verschillende voorheen vijandige Arabische mogendheden, waaronder de Emiraten, Bahrein en Marokko.

Israël en de meeste Arabische Golfstaten vinden elkaar in hun strijd tegen een gemeenschappelijke vijand: het sjiitische Iran en diens bondgenoten in de regio, waaronder Syrië, Qatar en Libanon.

Vredesakkoord

De Abraham-akkoorden braken met het decenniaoude pan-Arabische beleid om de staat Israël niet te erkennen totdat het de Palestijnse staat aanvaardt en zich terugtrekt uit de bezette gebieden. Door de recente toenadering tussen Israël en de Arabische Golfstaten, voelen de Palestijnen zich in de steek gelaten door hun traditionele bondgenoten.

De reeks overeenkomsten werd ook verkocht als een vredesakkoord: Israël zou geen Palestijnse gebieden meer innemen op de Westelijke Jordaanoever. In plaats daarvan zou het zijn focus verleggen op diplomatieke relaties met Arabische landen.

Maar de voorbije twee jaar werden echter gekenmerkt door een stijging van de gedwongen verplaatsingen en sloop van huizen door Israëlische veiligheidsdiensten op de Westelijke Jordaanoever.

Het voorbije jaar laait ook het geweld opnieuw sterk op. Volgens de humanitaire organisatie van de VN (UNOCHA) hebben de Israëlische strijdkrachten tussen 21 juni 2021 en tot 11 mei 2022 minstens 79 Palestijnen gedood in de Bezette Gebieden. In dezelfde periode werden minstens 23 Israëli’s gedood bij Palestijnse aanslagen.