Israël bespreekt Syrische dreiging

Nieuws

Israël bespreekt Syrische dreiging

Els Scholiers

09 augustus 2007

De leden van het Israëlisch veiligheidskabinet kwamen gisteren voor de zesde week op rij bijeen om te vergaderen over een ‘zeer gevoelige’ zaak, namelijk de verhoogde militaire dreiging van Syrië op de Golanvlakte, aan de grens met Israël.

Alle Israëlische hoogwaardigheidsbekleders waren op post, waaronder eerste minister Ehud Olmert en minister van Defensie Ehud Barak.
Enkele weken geleden werd er voor het eerst gepraat over de Syrische voorraad grondraketten, maar Syrië had niet de intentie om Israël aan te vallen, klonk het toen.
Vandaag sprak het hoofd van de onderzoeksafdeling van de militaire inlichtingendienst, Yossi Baidatz, heel andere taal. Hij zei dat de Syrische president Bashar Assad wel degelijk een oorlog tegen Israël aan het voorbereiden is. Volgens Baidatz verhoogt Syrië de productie van zijn lange afstandsraketten en heeft het leger de opdracht gekregen om zijn anti-tankraketten dichter bij de grens met Israël te plaatsen, op de Golanhoogvlakte.

‘Syrisch scenario’

Moest er een oorlog met Syrië uitbreken, zou die veel destructiever zijn dan het conflict met de Libanese Hezbollah vorige zomer, waarschuwde het Israëlische verdedigingsleger. Vandaar de noodzaak om de sinds juli hernieuwde vredesonderhandelingen zo snel mogelijk op een goed spoor te krijgen.
Hoewel Israël klaar is voor een mogelijk ‘Syrisch scenario’, is een politieke overeenkomst niet uitgesloten en ook president Assad sluit een politieke deal niet uit, hetzij onder strikte voorwaarden. Voor Syrië is dat de teruggave van de Hoogvlakte van Golan, sinds 1967 in Israëlische handen. Israël eist dan weer dat Assad de steun aan anti-Israëlische militante organisaties als Hezbollah en Hamas opzegt.

Officieus vredesakkoord

Beide landen waren nochtans dichtbij een vredesakkoord de voorbije jaren. Tussen 2004 en 2006 hielden hoge afgevaardigden in het geheim bijeenkomsten en stelden ze zelfs een officieus vredesplan op. Dat lekte uit in de Israëlische krant Haaretz.
Israël zou zich terugtrekken uit de Golanvlakte  tot op de grenslijn van 1967, maar behoudt de controle over het water van de Jordaan en het meer van Tiberias. Het grensgebied zou gedemilitariseerd worden. Syrië van zijn kant laat Hezbollah en Hamas vallen. 
De laatste ontmoeting vond plaats in augustus vorig jaar tijdens de Libanon-oorlog. Toen de Syriërs voorstelden om het akkoord op een officieel niveau te tillen, liet Israël het afweten en liepen de gesprekken spaak.

Vredeshouding louter propaganda

Zowel president Assad als premier Olmert tonen zich sinds juli bereid om de vredesgesprekken terug op te nemen, maar volgens analisten zijn deze ‘vredesacties’ slechts schijnvertoningen. Shlomo Brom, een Israëlisch politiek analist, vreest dat politieke motivaties een oprecht verlangen naar vrede overheersen.

Bronnen:

www.haaretz.com
http://www.jnewswire.com
www.trouw.nl
www.destandaard.be