Israël is blij met onthullingen WikiLeaks

Nieuws

Israël is blij met onthullingen WikiLeaks

Jerrold Kessel en Pierre Klochendler

02 december 2010

Gênant, schadelijk of juist nuttig? De reacties op de recente onthullingen van klokkenluiderssite WikiLeaks beslaan een breed spectrum in Israël. Maar de gelekte informatie over de communicatie tussen Israël en zijn grootste bondgenoot de Verenigde Staten, komt Israël niet slecht uit.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde dinsdag tevreden tegenover journalisten dat er geen verschil is tussen het standpunt dat Israël publiekelijk inneemt in de relaties met de Verenigde Staten en wat zich achter de schermen afspeelt.

De tevredenheid werd nog meer zichtbaar toen Netanyahu en zijn belangrijkste ministers ingingen op de onthulling van WikiLeaks dat de Arabische wereld net zo over Iran denkt als Israël, namelijk dat Iran de belangrijkste bedreiging voor het Midden-Oosten is.

Doorbraak

Volgens Amerikaanse diplomatieke memo’s die door WikiLeaks werden vrijgegeven, heeft koning Abdullah van Saoedi-Arabië er herhaaldelijk bij Washington op aangedrongen Iran aan te vallen om zijn nucleaire programma te vernietigen.

Netanyahu zei tijdens de persconferentie dat de Saoedische monarch slechts een van de vele stemmen in de Arabische wereld is die, volgens de documenten, oproept tot stevige actie tegen Iran. “Dat bewijst dat Israël niet alleen staat in de overtuiging dat Iran een groeiende bedreiging is voor de regio”, zei de Israëlische leider.

“De grootste bedreiging voor de wereldvrede wordt veroorzaakt door het bewapenen van het Iraanse regime”, zei Netanyahu. “Steeds meer landen, regeringen en leiders in de regio zien in dat dit een fundamentele bedreiging is. Voor het eerst is nu publiekelijk duidelijk geworden dat de wereld begrijpt dat Iran, en niet Israël, de grootste bedreiging is voor deze regio.”

Als de leiders in het Midden-Oosten vanaf nu openlijk zeggen wat ze al jaren achter gesloten deuren zeggen, zei Netanyahu, dan kan er eindelijk een doorbraak komen op de weg naar vrede.

Schadelijk

De Israëlische politieke analist David Landau, normaal gesproken een scherpe criticus van de premier, zegt dat de onthullingen van WikiLeaks een opmerkelijke bevestiging zijn van datgene wat Israël al jaren publiekelijk zegt, namelijk dat zich een gematigde Arabische alliantie aan het vormen is tegen extremistische sjiitische bewegingen en Iran, en dat Israël een stille bondgenoot in die strijd is.

Shimon Shamir, een toonaangevende kenner van de Arabische politiek en voormalig Israëlisch ambassadeur in Egypte, noemt de WikiLeaks-onthullingen echter “schadelijk voor het proces om Iran en radicale elementen in de regio in te tomen.”

“De onthullingen zijn bijzonder gênant voor het gematigde Arabische kamp dat Iran wil stoppen. Het mag dan waar zijn dat zij er bij de VS op aangedrongen hebben een stevig standpunt in te nemen over de nucleaire ambities van Iran, maar ze willen door hun eigen bevolking niet gezien worden al marionetten van de VS. Deze onthullingen maken hun positie alleen maar zwakker en zijn dus schadelijk voor de Israëlische campagne om Iran te stoppen”, zegt Shamir.

Hij wijst erop dat Israël blij is met het feit dat er geen verschil blijkt te zijn tussen publieke standpunten en standpunten die achter de schermen worden ingenomen over de regionale politiek, maar dat er ongetwijfeld consternatie in pro-Westerse Arabische landen zal ontstaan. Die landen blijken er namelijk wel in het openbaar andere standpunten in te nemen.