Israël, Pakistan en Iran minst populaire landen ter wereld

Nieuws

Israël, Pakistan en Iran minst populaire landen ter wereld

Jim Lobe

06 februari 2009

Israël, Iran, Noord-Korea en Pakistan oefenen de meest negatieve invloed uit op de wereldpolitiek, vindt een meerderheid van de respondenten van een jaarlijkse enquête van de BBC World Service.

De BBC voerde het onderzoek uit bij meer dan dertienduizend mensen in 21 landen over de hele wereld. De respondenten kregen een lijst van vijftien landen waarvan ze moesten aanduiden of die volgens hen een “eerder positieve” of “eerder negatieve” invloed uitoefenden in de wereld. Op de lijst stonden de VS, Canada, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Japan, Noord-Korea, Groot-Brittannië, China, India, Pakistan, Iran, Israël en Zuid-Afrika.

Nog geen Obama-effect

Uit het onderzoek bleek dat de perceptie van de Russische en Chinese invloed sterk verslechterd is tijdens 2008. Tegelijk zijn de Verenigde Staten, die twee jaar geleden nog even slecht scoorden als Iran en Pakistan, langzaam aan een inhaalbeweging bezig.
“Hoewel het onderzoek van de BBC aanwijst dat de bevolking in de wereld hoopvol is dat Barack Obama de betrekkingen van de VS in de wereld zal verbeteren, is het duidelijk dat zijn verkiezing alleen niet genoeg is om het tij te keren”, zegt Steven Kull, directeur van het programma Internationaal Beleid aan de University of Maryland (PIPA), dat meehielp de studie op te zetten. “De mensen willen eerst kijken of er significante veranderingen komen in het Amerikaanse beleid.”
Amper twee weken geleden publiceerde de BBC nog een ander onderzoek onder 17.000 respondenten in zeventien landen. Daaruit bleek dat twee op drie hoopvol is dat de Amerikaanse relatie met de rest van de wereld zal verbeteren onder het presidentschap van Obama.

Het beste land ter wereld

Net als vorig jaar scoorde Duitsland het beste, met een gemiddelde van 61 procent van de respondenten die de invloed van het land als “eerder positief” inschatten en amper 15 procent die een negatiever oordeel hadden. Canada staat tweede met respectievelijk 57 procent en 14 procent, gevolgd door Groot-Brittannië, Japan en Frankrijk.
Iran krijgt de hoogste negatieve score, met 55 procent van de respondenten die de invloed van het land als “eerder negatief” zien. Pakistan is tweede met 53 procent, Israël scoort 51 procent en Noord-Korea 48 procent.
Israël scoorde in 19 van de 21 landen negatief. Enkel in de VS en Rusland waren meer respondenten positief dan negatief. De visie op de Israëlische invloed was het negatiefst in Egypte (87 procent), Spanje (71 procent), Turkije (70 procent), Australië (67 procent) en Duitsland (65 procent). De enquête werd afgerond vóór het begin van de controversiële militaire Israëlische campagne in Gaza.
Wat de invloed van Iran betreft, waren 14 van de 21 landen overwegend negatief. Enkel India zag Iran eerder positief, met 24 procent tegenover 19, en China, Indonesië, Ghana, Nigeria en Mexico waren verdeeld. In vergelijking met vorig jaar stelden de onderzoekers wel een behoorlijke verslechtering vast van het Iraanse imago in Egypte, de VS en de Filipijnen.
Pakistan deed het slecht in achttien landen. Mogelijk speelt daarbij de invloed mee van de aanslagen in het Indiase Mumbai, die volgens velen het werk waren van terroristen uit Pakistan.

Grootmachten

Wat de wereldmachten betreft, was het vooral Rusland dat het voorbije jaar een flinke deuk in het imago kreeg, Amper 30 procent van de ondervraagden vond dat Rusland een positieve invloed had in de wereld, een daling met 5 procent die waarschijnlijk te maken heeft met de interventie in Georgië in de zomer van 2008. Het aantal respondenten dat de Russische invloed negatief vindt, is gestegen van 34 naar 42 procent. Het aantal positieve reacties daalde vooral in Groot-Brittannië, terwijl het aantal negatieve reacties sterk steeg in de VS, Frankrijk, Duitsland, Egypte, Turkije en Nigeria.
“Hoe meer Rusland zich begint te gedragen als de oude Sovjet-Unie, hoe minder de wereldbevolking ervan houdt”, zegt Doug Miller van GlobeScan, die meehielp aan de studie. In het laatste onderzoek staken de Verenigde Staten Rusland voor het eerst sinds 2005 weer voorbij.
Ook China heeft niet kunnen profiteren van de succesvolle Olympische Spelen in augustus 2008. Het land scoort steeds negatiever en heeft in het laatste onderzoek ongeveer evenveel voor- als tegenstanders (39 en 40 procent). In ontwikkelingslanden zoals Ghana, Nigeria en Centraal-Amerika doet China het wel goed. Het land scoort veel slechter in West-Europa, Turkije, de Filipijnen en Australië.