Israël wint oorlog tegen de schapen
Eva Bartlett
25 april 2010
Veel geiten en schapen in de Palestijnse Gazastrook zijn vel over been. Er zijn te weinig goede graasgronden en door de Israëlische blokkade is voeder onbetaalbaar geworden. Herders zijn van zonsopgang tot 's avonds op zoek naar onkruid en eetbaar afval, want de kleine kuddes zijn levensbelang voor arme Palestijnen.
Abu Mohammed en twee van zijn zonen drijven hun 15 schapen langs een rustige laan aan de rand van Gaza-stad. “We leven een heel eind van hier, maar we trekken overal rond op zoek naar eten voor onze schapen”, zegt Abu Mohammed. Op een braakliggend perceel hebben de magere dieren hebben een overvolle vuilnisbak gevonden. Er ligt ook wat snoeihout, een feestmaal voor de dieren.
“Hier is niet altijd iets te vinden”, legt Abu Mohammed uit, “meestal moeten we nog veel verder trekken. Goede graasgronden zijn er niet in de buurt.” Net als veel andere straatarme inwoners van de Gazastrook begon Abu Mohammed schapen en geiten te houden toen hij de hoop had opgegeven dat de grenzen spoedig weer zouden opengaan en de economie van het dichtbevolkte gebied weer van de grond zou komen. Israël begon met een economische blokkade kort nadat de islamistische beweging Hamas er in 2006 de verkiezingen won, en in juni 2007 werd het gebied bijna hermetisch afgesloten.
Wegkwijnend vee
Het 23 dagen durende offensief van het Israëlische leger in de Gazastrook eind 2008 en begin 2009 maakte alles nog veel moeilijker voor de 1,5 miljoen inwoners. Volgens de VN werden er tijdens de korte oorlog 35.000 stuks vee gedood.
Veel van de dieren die overbleven, kwijnen nu langzaam weg. “Voor de blokkade gaven we onze dieren hooi, rogge en voeder”, zegt Um Mohammed, een oudere vrouwelijke herder die tussen Gaza-stad and Khan Younis leeft. Er viel ook meer te grazen. “Onze dieren vonden groen rond de bomen, maar nu zijn er daarvan veel verdwenen.” Het gras dat nog groeit in de Gazastrook, heeft dan ook nog eens te lijden onder de droogte.
Voeder is onbetaalbaar geworden voor herders als Um Mohammed. Alles wat door de illegale tunnels tussen de Gazastrook en Egypte wordt aangevoerd, is heel duur. “Gisteren zijn er vier van mijn schapen gestorven”, klaagt Um Mohammed. “Ze krijgen niet genoeg vitaminen en andere voedingsstoffen binnen. Ze zijn ziek; hun wol valt uit.”
Zelfs de herders die gezonde dieren hebben, zijn niet zeker of ze er iets aan kunnen verdienen. De vraag naar vlees is groot, maar de schapen en geiten die via de tunnels vanuit Egypte worden aangevoerd, zijn goedkoper.